Υγεία

Μύθος ό,τι ξέραμε για την αιτία της, λένε οι ειδικοί  

Απρόσμενα ευρήματα μεγάλης διεθνούς μελέτης για την αρθρίτιδα που προκαλείται από το αυξημένο ουρικό οξύ.

Αν νομίζετε ότι η ουρική αρθρίτιδα – η νόσος που πολλοί γνωρίζουν ως «ποδάγρα» – προκαλείται από τον τρόπο ζωής, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε. Μια νέα, σημαντική, διεθνής μελέτη αποκαλύπτει ότι περισσότερο ευθύνονται τα γονίδια παρά η διατροφή των πασχόντων.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι η συνέπεια της υπερουριχαιμίας, δηλαδή των αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας στους άνδρες (είναι τριπλάσιοι απ’ ό,τι οι γυναίκες ασθενείς).

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι κρίσεις αφόρητου πόνου, που οφείλονται στη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού είναι κλασική θέση τέτοιου είδους κρίσεων.

Η διατροφή παίζει πολύ μικρό ρόλο στην αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Otago, στη Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο αποτελεί το έναυσμα που πυροδοτεί την ουρική αρθρίτιδα σε όσους έχουν κρυστάλλους ουρικού οξέος στις αρθρώσεις τους.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες θέλησα να εξακριβώσουν πόσο συμβάλλουν τα γονίδιά μας στην συσσώρευση των κρυστάλλων αυτών. Έτσι, ανέλυσαν τα γενετικά δεδομένα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο. Οι 120.295 από αυτούς έπασχαν από ουρική αρθρίτιδα.

«Να σπάσει ο μύθος»

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Nature Genetics. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εντόπισαν εκατοντάδες γενετικούς τόπους που σχετίζονται με την ουρική αρθρίτιδα και εξηγούν την ανάπτυξή της.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι κληρονομούμενα γονίδια ευθύνονται κυρίως γι’ αυτήν και όχι η διατροφή και ο τρόπος ζωής.

Ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Tony Merrriman, ομότιμος καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Otago, ελπίζει ότι τα νέα ευρήματα θα αφαιρέσουν το στίγμα από τους ασθενείς.

«Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία χρονία νόσος με γενετική βάση και όχι λάθος των ασθενών. Ο μύθος ότι προκαλείται από τον τρόπο ζωής ή τη διατροφή πρέπει πια να σπάσει», δήλωσε. «Προκαλεί αναίτια ντροπή στους ασθενείς, ωθώντας τους πολλές φορές να υποφέρουν σιωπηλά και να ντρέπονται να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Αυτό είναι μεγάλο λάθος διότι έχουμε φάρμακα που μειώνουν το ουρικό οξύ στο αίμα και προλαμβάνουν τον πόνο».

Όπως εξήγησε, ορισμένοι διατροφικοί παράγοντες όπως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορούν να προκαλέσουν μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο η αιτία της είναι η συσσώρευση των κρυστάλλων του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις. Η συσσώρευση αυτή προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό και όχι από τη διατροφή.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 08:14:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button