Auto

Γιατί παίρνει νέα παράταση το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ;

Σε νέα παράταση οδηγήθηκε η πρώτη τμηματική προθεσμία για το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, πλέον η προθεσμία για την πρώτη τμηματική προθεσμία ορίστηκε η 30ή Μαρτίου 2025, δηλαδή μια συνολική παράταση 907 ημερών από την αρχική προθεσμία, που ήταν στις 5 Οκτωβρίου 2022.

Βασικό πρόβλημα παραμένουν οι απαλλοτριώσεις οι οποίες έχουν εκτελεστεί σε ένα μέρος τους, όμως εξακολουθούν να αποτελούν ανάχωμα στην εξέλιξη του έργου. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρει πως εκ των τεσσάρων Γεωγραφικών Ενοτήτων του έργου, η Γ.Ε. 4 (Χ.Θ. 12+400 έως Χ.Θ. 14+650) με το εκτενέστερο τεχνικό αντικείμενο, δεν έχει αποδοθεί ακόμη στο Ανάδοχο.

Παράλληλα ως αιτίες καθυστέρησης αναφέρονται η αργή ανταπόκριση των φορέων για την μεταφορά Δικτύων Κοινής Ωφέλειας (ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ), ενώ εκκρεμεί και η έγκρισης της ΑΕΠΟ που αφορά στην ΜΠΕ Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων, στα πλαίσια του οριστικού σχεδιασμού, για να συμπεριλάβει τα έργα διευθέτησης στον π. Ξηροπόταμο καθώς και τα προβλεπόμενα οδικά έργα που είναι απολύτως αναγκαία για την εξυπηρέτηση των οικισμών και των προσβάσεων σε γειτονικές του ΒΟΑΚ ιδιοκτησίες.

Το τελευταίο επίσης συνδέεται με τις απαλλοτριώσεις καθώς όπως αναφέρει η απόφαση “η καθυστέρηση στην εκπόνηση των μελετών οφείλεται κυρίως στην αδυναμία που παρατηρείται στην απόδοση χώρων του έργου με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εκτέλεση διερευνητικών εντολών από τους μελετητές”.

Τα έργα στο ανατολικό τμήμα είναι σε εξέλιξη όπου έχουν αποδοθεί τμήματα στην ανάδοχο ΑΚΤΩΡ. Στόχος είναι η σταδιακή κατάληψη των χώρων για να μπορέσει το έργο να τρέξει με καλύτερους ρυθμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-16 07:00:00

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button