Κόσμος

«Ώρα μηδέν» για τα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν – «Πράσινο φως» από ΗΠΑ με τελεσίγραφο για τη Γάζα

Έτοιμο να χτυπήσει ακόμη και ταυτόχρονα προς δύο κατευθύνσεις φέρεται να είναι το Ισραήλ που τις τελευταίες ώρες διεθνείς αναφορές κάνουν λόγο για «ώρα μηδέν» στις παράλληλες επιχειρήσεις προς Λίβανο και Ιράν. Μάλιστα, πηγές ασφαλείας και αναλυτές σημειώνουν πως η επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ, συνδυάζονται με την ταυτόχρονη ενίσχυση της δικής του άμυνας.

Ισραηλινά στρατεύματα έχουν εκκαθαρίσει νάρκες και έχουν δημιουργήσει νέα εμπόδια στα σύνορα μεταξύ των Υψωμάτων του Γκολάν και μιας αποστρατιωτικοποιημένης λωρίδας που συνορεύει με τη Συρία. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι το Ισραήλ μπορεί να επιδιώξει να χτυπήσει τη Χεζμπολάχ για πρώτη φορά από πιο ανατολικά κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου.

Εξάλλου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ επανέλαβε σήμερα σε συνάντηση που είχε με μέλη του δεξιού Φόρουμ Gvura (Φόρουμ Ηρωισμού) των οικογενειών των ομήρων, ότι το Ισραήλ «θα απαντήσει σύντομα» στη μαζική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. «Θα είναι μια ακριβής και θανατηφόρα απάντηση», πρόσθεσε. Τα επόμενα 24ωρα ως το Σάββατο θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα, όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ, με την κλεψύδρα να αδειάζει.

Ενίσχυση του «Iron Dome» made in USA

Η κλιμάκωση της έντασης έρχεται τη στιγμή που ο Νετανιάχου φέρεται να «ζυγίζει» τα αντίποινα έναντι Ιράν και Λιβάνου, ενώ υιοθετεί πιο σκληρή πολεμική τακτική στο μέτωπο της Γάζας. Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε 24 ώρες, δεκάδες ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Οι τελευταίες πληροφορίες από το Τελ Αβίβ, ανέφεραν πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για γενικευμένο πόλεμο, προσπαθώντας όμως πρώτα να… καλύψει τα κενά του στον αμυντικό τομέα. Αυτό φαίνεται πως θα επιλυθεί με την επιπλέον αμερικανική «ενίσχυση», αφού στις ΗΠΑ η αμυντική βιομηχανία της χώρας παράγει μαζικά νέους πυραύλους, μετά τις τελευταίες πληροφορίες πως το «Iron Dome» αρχίζει να ξεμένει από πυραύλους αναχαίτισης για την αντιαεροπορική του άμυνα.

Ενεργοποιείται άμεσα το «THAAD»

Τη δική του σημασία στις δραματικές εξελίξεις στον πόλεμο φαίνεται πως έχει και η άμεση ενεργοποίηση του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος «THAAD», το οποίο μετράει ώρες για να ενεργοποιηθεί επί ισραηλινού εδάφους. Πρόσθετα στρατεύματα και εξαρτήματα έφτασαν σήμερα στο Ισραήλ: «Τις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα μπαταριών THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ. «Το σύστημα θα είναι πλήρως λειτουργικό, αλλά για λόγους ασφάλειας δεν συζητούμε για το χρονοδιαγράμματα», κατέληξε.

«Όχι» Μπάιντεν σε βομβαρδισμούς στη Βηρυτό

Το βράδυ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι είναι «αντίθετες» στην εκστρατεία βομβαρδισμών που διεξάγει το Ισραήλ στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο έκαναν γνωστό στις ισραηλινές αρχές μαζί με την ανησυχία τους, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές μειώθηκαν σε ένταση τις τελευταίες ημέρες και ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.

«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Τόνισε επίσης ότι ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού που βλέπει τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Λευκός Οίκος για Γάζα: Δώσαμε 30 μέρες στον Νετανιάχου

Την ίδια ώρα, η φημολογούμενη επιστολή του Τζο Μπάιντεν στον Μπενιαμίν Νετανιάχου για άμεση επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα υπό την απειλή του εμπάργκο όπλων, επισημοποιήθηκε. Το βράδυ της Τρίτης (15/10), ο Λευκός Οίκος, επιβεβαίωσε πως το «τελεσίγραφο» προς το Ισραήλ έχει περιθώριο 30 ημερών.

«Χρειάζεται να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την ισραηλινή κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας ότι, με βάση την αμερικανική νομοθεσία, υπάρχουν «επιπτώσεις».

«Ελπίζουμε ότι το Ισραήλ θα προχωρήσει στις αλλαγές που περιγράψαμε και συστήσαμε και ότι αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε εντυπωσιακή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Μίλερ, επιβεβαιώνοντας τη «διορία 30 ημερών».

Σηκώνει το «γάντι» η Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ φαίνεται να «σηκώνει το γάντι» μετά το σκληρό μήνυμα του Νετανιάχου. Το μεσημέρι όλες οι τηλεοράσεις της Βηρυτού μετέδιδαν ζωντανά την ομιλία Κασέμ, του υπαρχηγού της σιιτικής οργάνωσης που απείλησε το Ισραήλ λέγοντας ότι «βρισκόμαστε πλέον σε ανοιχτό πόλεμο, σε πόλεμο όχι μόνο προς συμπαράσταση για τη Γάζα, αλλά πλέον για το Λίβανο. Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε θέλουμε εντός του Ισραήλ. Η σιιτική οργάνωση είναι ακόμα δυνατή», ανέφερε το μήνυμά του που ακούστηκε σε όλο το Λίβανο.

Τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στα χέρια του IDF

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε απόψε ότι αιχμαλώτισε τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη σιιτική οργάνωση, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον στρατό, εντοπίστηκε μια υπόγεια σήραγγα σε ένα κτίριο που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ. Οι δυνάμεις του περικύκλωσαν το κτίριο, όπου «κρύβονταν τρεις τρομοκράτες της Δύναμης Ραντουάν», των ειδικών δυνάμεων της Χεζμπολάχ, έχοντας μαζί τους πολλά όπλα. Οι τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 22:39:00

Back to top button