Ελλάδα

Ανομβρία: Λιτανείες και δεήσεις για να… βρέξει στα νησιά με εγκύκλιο του μητροπολίτη Δωρόθεου

Στην Ελλάδα της δεισιδαιμονίας και του ξεματιάσμαστος -και βεβαίως της ανικανότητας τοπικών και κρατικών αρχών να προετοιμαστούν κατάλληλα και να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως αυτό της λειψυδρίας- ήρθε ο  μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β’ να αναλάβει πρωτοβουλία, με εγκύκλιο σημείωμα του προς όλους τους ναούς της Μητρόπολης (δείτε το κάτω), για να γίνουν δεήσεις και λιτανείες στη Σύρο, τη Νάξο, την Ανδρο, τη Μύκονο και άλλα νησιά των Κυκλάδων, ώστε να να πάψει η παρατεταμένη ανομβρία.

Απελπισμένοι από την έλλειψη νερού ακόμη και σε νησιά πλούσια σε υδάτινα αποθέματα όπως η Ανδρος (Υδρούσα γαρ), αγρότες και τοπικοί παραγωγοί, μπροστά στην απουσία οιουδήποτε εγγειοβελτιωτικού έργου, αποθήκευσης-διαχείρισης νερού (ούτε λόγος για οργανωμένα συστήματα αφαλάτωσης), βρήκαν τελευταίο καταφύγιο στην… πίστη μπας και βρέξει και σωθούν οι καλλιέργειες και οι σοδειές τους, τα βοσκοτόπια και τα ζωντανά τους!

Στη Σύρο, η δέηση έγινε στην Ερμούπολη,  στον ιερό ναρό Κοιμήσεως της Θεοτόκου,  χοροστατούντος του ίδου του μητροπολίτη Δωρόθεου, ο οποίος, όπως αναφέρεται, «ανέπεμψε δέηση υπέρ καταπαύσεως της συνεχιζόμενης ανομβρίας, σύμφωνα με προαναγγελθέν Εγκύκλιο Σημείωμά του προς όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ύστερα από παρακλητικά αιτήματα των ευσεβών νησιωτών».

Δέηση του Μητροπολίτη Σύρου υπέρ καταπαύσεως της ανομβρίας στην Ερμούπολη

Απευθυνόμενος στους πιστούς, ο μητροπολίτης τούς κάλεσε να ενώσουν και να εντείνουν τις προσευχές τους προς τον Κύριο «υπέρ του καταπέμψαι τη γη βροχὴν καρποφόρον και όμβρον ειρηνικόν και σώσαι τα βοσκήματα και τας καλλιεργείας των ανθρώπων».   

Στην Ανδρο, η  λιτανεία «επί της μάστιγος της ανομβρίας» έγινε στο Κόρθι με τον εφημερία Αηδονίων, πατέρα Ευστράτιο, να καλεί τους πιστούς να ψάλουν το απολυτίκιο του Προφήτη Ηλία, λέγοντας: «ας ελπίσουμε ότι θα δεηθεί στον Θεό για να βρέξει επιτέλους και αντί της στέρησης να έχουμε βροχόπτωση» (σ.σ. στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού έχει να βρέξει πάνω από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα πολλά από τα ποτάμια και τις περίφημες ανδριώτικες πηγές να έχουν στερέψει εδώ και μήνες).

Το βίντεο μάλιστα της λιτανείας «έπαιξε» για αρκετή ώρα μεταξύ των πρώτων θεμάτων στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Δεήσεις και λιτανείες για να… βρέξει, έγιναν και σε άλλες περιοχές της χώρας, από το Αργος και τα Κύθηρα, μέχρι τη Λέσβο (βίντεο κάτω από το aeolos.TV)

Για έργα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης -πόσο μάλλον κεντρικής διοίκησης- με ενσωμάτωση νέων σύγχρονων τεχνολογιών στα νησιά μας που έχουν ολόγυρα θάλασσα, ούτε λόγος βέβαια.

«Θα πιάσουν» οι δεήσεις και θα βρέξει από Νοέμβριο…

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 13:32:00

Back to top button