Κόσμος

Πλημμύρισε η Σαχάρα μετά από δεκαετίες – Συγκλονιστικές εικόνες από λίμνες σε κυματιστούς αμμόλοφους

Αντιμέτωπη με τις μεγαλύτερες πλημμύρες που έχει βιώσει εδώ και δεκαετίες ήρθε η έρημος Σαχάρα, με συγκλονιστικές φωτογραφίες να δείχνουν μεγάλες λίμνες βυθισμένες σε κυματιστούς αμμόλοφους σε ένα από τα πιο άνυδρα, άγονα μέρη στον κόσμο.

Οι βροχοπτώσεις στη Σαχάρα είναι σπάνιες και τα ύψη τους δεν φτάνουν παρά λίγες ίντσες το χρόνο . Όμως δύο ημέρες βροχής τον Σεπτέμβριο, ήταν αρκετές για να καλύψουν ολόκληρες αμμώδεις εκτάσεις στο νοτιοανατολικό Μαρόκο.

Τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 20 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές της περιοχής.

Η Ερατσίντια, μια έρημη πόλη στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατέγραψε σχεδόν 8 εκατοστά βροχής. Αυτά τα ύψη βροχόπτωσης ισοδυναμούν με περισσότερο από όσο βρέχει για μισό χρόνο σε αυτήν την περιοχή.

Οι βροχές στη Σαχάρα δημιούργησαν λίμνη στην πόλη Merzouga

AP Photo

«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Associated Press η Χουσίν Γιουάμπεμπ από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου την περασμένη εβδομάδα.

Ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα σχηματίστηκε στην περιοχή.

Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες είναι από την πόλη της ερήμου Μερζουγκά, όπου ο σπάνιος κατακλυσμός χάραξε νέες λίμνες στους αμμόλοφους.

Morocco Desert Rain, sahara

Λίμνη που δημιουργήθηκε στη λίμνη Σαχάρα

AP Photo

Οι αντανακλάσεις των φοινίκων της πόλης λαμπυρίζουν τώρα στην έκταση μιας νέας λιμνοθάλασσας, που πλαισιώνεται από απότομους αμμόλοφους.

Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που είναι συνήθως ξηρές, όπως στο Εθνικό Πάρκο Ιρίκουι, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Οι δορυφορικές εικόνες της NASA από την περιοχή, χρησιμοποιώντας χρώμα για να τονίσουν καλύτερα τα νερά της πλημμύρας, δείχνουν νεοσχηματισμένες λίμνες σε περιοχές της βορειοδυτικής Σαχάρας.

SAHARA

Δορυφορικές φωτογραφίες της NASA πριν και μετά τις πλημμύρες στη Σαχάρα

NASA

Ενώ μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές, σε ορισμένες πόλεις και χωριά του Μαρόκου προκάλεσαν φονικές πλημμύρες στοιχίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 12 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το CNNi, περισσότερες βροχοπτώσεις αναμένονται στη Σαχάρα στο μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα θερμαίνει τον πλανήτη και διαταράσσει τον κύκλο του νερού που δημιουργεί αυτό το τοπίο.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-15 08:35:00

Back to top button