Πολιτική

Βουλή: Συζήτηση για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στον απόηχο των εξελίξεων σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να επικεντρώνει την ομιλία του στα στοιχεία του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας – αφού περιλαμβάνει 12 μέτρα για την αύξηση των εισοδημάτων και 12 μειώσεις φόρων – και τους εκπροσώπους των κομμάτων να σχολιάζουν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη, συνεχίζεται στην επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Ο κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει ότι η Οικονομία μας αναπτύσσεται σταθερά, η ανεργία ακολουθεί μια πτωτική πορεία και προδιαγράφει την ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους. Υπογράμμισε ότι αυτά είναι καλά νέα για τον φορολογούμενο, ωστόσο αναγνώρισε ότι τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν με κάποιο μαγικό τρόπο και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν υποτιμά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και απευθύνθηκε προς τα κόμματα για να πει πως “δεν πρέπει να αφήνουμε να υπάρχει μια εικόνα μηδενισμού και ισοπέδωσης, αλλά να θυμόμαστε ποιο είναι το σημείο αφετηρίας».

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής, Νότης Μυταράκης, επισήμανε ότι «σήμερα δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης, όχι μόνο λόγω των διαλυτικών φαινομένων στον ΣΥΡΙΖΑ και την αμήχανη στασιμότητα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει στο ισχυρότερο κοινωνικό κράτος των τελευταίων ετών, κάτι που έχει αφαιρέσει πολιτικό οξυγόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χάρης Μαμουλάκης, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει ουσιαστικά, ένα κρυφό μνημόνιο», ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού, δεν δίνει λύσεις και απαντήσεις, ενώ σηματοδοτεί μεγαλύτερη αύξηση των κοινωνικών και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στη χώρα μας. Ταυτοχρόνως ο εισηγητής της μειοψηφίας, σχολιάζοντας τις αναφορές του εισηγητή της ΝΔ, έκανε λόγο για «επίπλαστη προσέγγιση» εκ μέρους του.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, από το ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει μια έκδηλη αδυναμία να δώσει απαντήσεις σε ζωτικά προβλήματα. Για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι πρόκειται για κρίση πρωτοφανούς έκτασης, που δεν ξέρουμε πότε θα σταματήσει και πως. «Υπάρχει ένα κενό στέρεου αντιπολιτευτικού λόγου κι εμείς, αυτό το βάρος ευθύνης το αντιλαμβανόμαστε και το αποδεχόμαστε», είπε εκ μέρους του κόμματός του.

«Επιδερμική» χαρακτήρισε την κριτική των άλλων κομμάτων προς την κυβέρνηση, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 18:02:01

Back to top button