Κόσμος

Ανάλυση Skynews: Γιατί το αιφνίδιο χτύπημα της Χεζμπολάχ με drone ανησυχεί το Ισραήλ

Η επόμενη μέρα από το φονικό χτύπημα με drone της Χεζμπολάχ σε στρατιωτική βάση κοντά στην Μπινιαμίνα το βράδυ της Κυριακής (13.10.2024) βρίσκει το Ισραήλ σε κατάσταση σοκ.

Ο λόγος είναι ότι το πλήγμα εκτός από αιματηρό καθώς έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και τουλάχιστον 60 τραυματίστηκαν – εκ των οποίων οι επτά σοβαρά – είναι κι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ισραήλ ότι η Χεζμπολάχ αν και «ακέφαλη» μετά τη δολοφονία ηγετικών στελεχών της, συμπεριλαμβανομένου του Χασάν Νασράλα, μπορεί ακόμη να επιφέρει ισχυρό πλήγμα.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν είχαν καθίσει για το βραδινό τους γεύμα όταν το drone χτύπησε.

Σε κάθε περίπτωση το πλήγμα, είτε επρόκειτο για ένα τυχαίο γεγονός είτε μια καλά συντονισμένη επίθεση, πρόκειται για μια σημαντική αποτυχία ασφαλείας για τις ισραηλινές δυνάμεις, αλλά για τον ίδιο τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Μετά από δύο βδομάδες στο μέτωπο του Λιβάνου με σημαντικές επιτυχίες, το Ισραήλ δέχθηκε μια αιφνιδιαστική αντεπίθεση στην καρδιά του στρατού του, με αξιοσημείωτη ακρίβεια και συγχρονισμό, γράφει σε σημερινή ανάλυσή του το SkyNews.

Πρόκειται για τη χειρότερη και πιο αιματηρή επίθεση το τελευταίο έτος σε βάρος του Ισραήλ από πλευράς Χεζμπολάχ.

Τους «έπιασαν» στο φαγητό

Οι στρατιώτες είχαν καθίσει για το βραδινό τους γεύμα, όταν το drone χτύπησε στρατιωτική βάση στη βόρεια πόλη Μπινιαμίνα.

Τα βίντεο που τράβηξαν μετά το χτύπημα αποτύπωναν τις σκηνές αιματοχυσίας και χάους που επικράτησαν, καθώς έτρεχαν να βοηθήσουν τους τραυματίες.

REUTERS/Mohammed Yassin

«Ήταν τόσο πολλοί οι τραυματίες που στάλθηκαν σε οκτώ νοσοκομεία. Τουλάχιστον 60 στρατιώτες τραυματίστηκαν, αρκετοί σοβαρά, και τέσσερις σκοτώθηκαν. Με κάποιο τρόπο, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ διείσδυσε στην άμυνα του Ισραήλ χωρίς προειδοποίηση και χτύπησε το κτίριο».

«Αυτό πρέπει να είναι βαθιά ανησυχητικό για τους Ισραηλινούς. Είτε ήταν εξαιρετική τύχη είτε η Χεζμπολάχ ήξερε πότε και πού να χτυπήσει, για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά», σημειώνει ο συντάκτης της βρετανικής ιστοσελίδας.

Ο πρώτος κυβερνητικός υπουργός που αντέδρασε στην επίθεση, ο υπουργός Υγείας, Uriel Buso, μίλησε στο Sky News από το νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί οι περισσότεροι τραυματίες. «Όπως όλα τα γεγονότα, εξακολουθούμε να μελετάμε αυτό το περιστατικό», δήλωσε.

«Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρα που να έχει καλύτερη άμυνα κατά των drone από το Ισραήλ – παρ’ όλα αυτά μερικές φορές μας εκπλήσσουν και δεν είμαστε τέλειοι».

«Αυτό είναι πολύ πιθανό να ανησυχήσει έντονα τους Ισραηλινούς. Η είδηση ότι οι στρατιώτες δεν ήταν ασφαλείς, τη στιγμή που έτρωγαν πολλά χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο, θα είναι βαθιά ανησυχητική σε μια χώρα όπου οι περισσότερες οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους για θητεία».

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι βομβάρδισε ισραηλινές δυνάμεις που προσπάθησαν να «διεισδύσουν» στη χώρα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι μαχητές της χρησιμοποίησαν οβίδες νωρίς σήμερα το πρωί (14.10.2024) εναντίον ισραηλινών στρατευμάτων που προσπάθησαν να «διευσδύσουν» στον νότιο Λίβανο, ενώ στοχοθέτησαν και άλλους Ισραηλινούς στρατιώτες σε άλλη περιοχή στη μεθόριο.

«Όταν δύναμη του πεζικού του εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο μεθοριακό χωριό Μαρκάμπα, οι μαχητές της Χεζμπολάχ τη στοχοθέτησαν με οβίδες του πυροβολικού», επεσήμανε στην ανακοίνωσή του το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι μαχητές του εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών και σε άλλες μεθοριακές περιοχές, κυρίως στην επαρχία Λαμπουνέχ, στα δυτικά.

 

 

To άρθρο Ανάλυση Skynews: Γιατί το αιφνίδιο χτύπημα της Χεζμπολάχ με drone ανησυχεί το Ισραήλ δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 10:32:54

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button