Κόσμος

Η αδελφή του Κιμ απειλεί τη Σεούλ με «φρικτή καταστροφή» αν συνεχίσει να στέλνει drones

Η Σεούλ θα αντιμετωπίσει μια «τρομερή καταστροφή» αν στείλει περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Πιονγιάνγκ, προειδοποίησε η Κιμ Γιο-τζονγκ, η ισχυρή αδελφή του βορειοκορεάτη δικτάτορα.

«Η στιγμή που ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Κορέας θα ανακαλυφθεί στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσά μας για άλλη μια φορά, θα οδηγήσει σίγουρα σε μια φρικτή καταστροφή», απείλησε, σύμφωνα με το κρατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας.

«Θα προβούμε σε ισχυρά αντίστοιχα αντίποινα σε περίπτωση που μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία μεταφέρουν πολιτικά υποκινούμενα σκουπίδια κατά της ΛΔΚ από τη ΔΚ πέρα από τα σύνορα διεισδύσουν και πάλι στον εδαφικό εναέριο χώρο της ΛΔΚ», είπε, αναφερόμενη στις δύο επίσημες ονομασίες των γειτονικών χωρών, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και Δημοκρατία της Κορέας.

Σύμφωνα με τις βορειοκορεατικές Αρχές, μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Νότια Κορέα πέταξαν πάνω από την Πιονγιάνγκ τον Οκτώβριο και έριξαν προπαγανδιστικά φυλλάδια, προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ένοπλη σύγκρουση ή πόλεμο».

Ο Κιμ Γιονγκ-χιουν, υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας, αρνήθηκε αρχικά την αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από την πόλη, αλλά το Γενικό Επιτελείο Στρατού δήλωσε αργότερα ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του Βορρά.

Ο Κιμ απάντησε στέλνοντας χιλιάδες αερόστατα γεμάτα σκουπίδια στη γείτονα, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή ήταν αντίποινα για τους νοτιοκορεάτες ακτιβιστές οι οποίοι έστειλαν αερόστατα γεμάτα προπαγανδιστικά φυλλάδια.

Το νοτιοκορεατικό Γενικό Επιτελείο Στρατού δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Βορράς είχε εκτοξεύσει περίπου 40 μπαλόνια και ότι ορισμένα είχαν βρεθεί στην επαρχία Γκανγκγουόν κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Προειδοποίησε τους Νοτιοκορεάτες να προσέχουν για περισσότερα εισερχόμενα μπαλόνια.

Το 2020, η Νότια Κορέα απαγόρευσε την αποστολή αντι-καθεστωτικής προπαγάνδας στο Βορρά, αλλά ο νόμος ανακλήθηκε πέρυσι, αφού δικαστήριο έκρινε ότι αποτελούσε υπερβολικό περιορισμό της ελευθερίας του λόγου.

Οπως ανέφεραν οι Times, οι εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο έχουν αυξηθεί ως απάντηση στις επανειλημμένες δοκιμές όπλων από τον Βορρά και στις στρατιωτικές ασκήσεις του Νότου και των συμμάχων του. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν δεχόταν επίθεση.

«Τα βήματά μας προς το να γίνουμε στρατιωτική υπερδύναμη και πυρηνική δύναμη θα επιταχυνθούν», δήλωσε ο Κιμ σε σπουδαστές σε στρατιωτικό πανεπιστήμιο. «Το πρωτόκολλο πυρηνικής αντίδρασης της χώρας μας πρέπει να τελειοποιηθεί περαιτέρω σε ένα επίπεδο που δεν γνωρίζει όρια».

Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Βόρεια Κορέα ότι έστειλε στρατεύματα για να υποστηρίξει τον ρωσικό στρατό στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Δεν αφορά πλέον [η συμμαχία των χωρών] μόνο τη μεταφορά όπλων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για τη μεταφορά ανθρώπων από τη Βόρεια Κορέα στις στρατιωτικές δυνάμεις του κατακτητή», δήλωσε την Κυριακή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ουκρανικού Κέντρου Αντιμετώπισης της Παραπληροφόρησης δήλωσε ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στη σύγκρουση ήταν «περιορισμένη σε αριθμό, κυρίως μηχανικοί, που επιβλέπουν την ποιότητα και τη χρήση των όπλων της Πιονγιάνγκ από τον ρωσικό στρατό».

Ενας αξιωματούχος των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών δήλωσε στη Wall Street Journal ότι «αρκετές χιλιάδες» βορειοκορεάτες στρατιώτες εκπαιδεύονται στη Ρωσία και θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου μέχρι το τέλος του έτους.

Τον Ιούνιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επισκεφθεί τον Κιμ Γιονγκ Ουν στην Πιονγιάνγκ, όπου υπέγραψαν νέο σύμφωνο «στρατιωτικής σύμπραξης».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-14 10:31:07

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button