Πολιτική

Με ευρεία πλειοψηφία στην ΚΕ αποκλείστηκε ο Κασσελάκης από τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Την απόφαση να αποκλείσει τον Στέφανο Κασσελάκη από τη διεκδίκηση της προεδρίας πήρε το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας μια νέα εσωκομματική θύελλα. Ο πρώην πρόεδρος, από μεριάς του, φαίνεται να στηρίζεται στο συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 8 με 10 Νοεμβρίου.

Η απόφαση για τον αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές υπερψηφίστηκε από 138 μέλη της ΚΕ (επί 151 παρόντων). Αυτό, θεωρητικά, σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, πήρε θέση σχετικά, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι εδώ. Η φωνή μας είναι το συνέδριο», έγραψε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας στα όσα θα διαδραματιστούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Μάλιστα, πηγές κοντά στον πρώην πρόεδρο υποστηρίζουν πως μέχρι το συνέδριο, ο ίδιος σκοπεύει να πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη τη χώρα, προκειμένου να έρθει σε επαφή με τους ψηφοφόρους.

Πώς φτάσαμε στο «μπλόκο» κατά του Κασσελάκη

Την αρχική πρόταση για αποκλεισμό έκανε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ωστόσο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρόεδρο. Σε παρέμβαση της, η Κατερίνα Νοτοπούλου δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει ονομαστική αναφορά, καθώς η απόφαση θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη. Με την άποψη αυτή συμφώνησε εν τέλει και ο κ. Μουζάλας και έτσι στην τελική απόφαση μπήκε και το όνομα του κ. Κασσελάκη.

Τα στελέχη που μετέχουν στην ομάδα των «87» είχαν απαρτία στη συνεδρίαση της ΚΕ, η οποία συνοδεύτηκε από ένταση και εκνευρισμό από την πλευρά των υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν μέσα και έξω από το ξενοδοχείο που γινόταν η ΚΕ είναι χαρακτηριστικές.

Στις εισηγήσεις τους, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν στο γεγονός πως ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει «διαρκή ασέβεια στα Όργανα και αντικομματική συμπεριφορά».

Επεισοδιακή η συνεδρίαση της ΚΕ

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12:00, τελικά άρχισε λίγο πριν από τις 15:00, καθώς δεν υπήρχε αρχικά η απαραίτητη απαρτία. Στη συνέχεια, δε, χρειάστηκαν 4,5 ώρες για να ολοκληρωθεί, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών, και σε μέλη της ΚΕ.

Οι τόνοι στους διαδρόμους του Wyndham Hotel ανέβηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο στόχαστρο υποστηρικτών του Κασσελάκη μπήκαν κατά κύριο λόγο οι «87» με χαρακτηρισμούς όπως «νομενκλατούρα», «γραφειοκράτες», «κομματικός σωλήνας» κλπ., αλλά και εναντίον του Παύλου Πολάκη, ο οποίος απουσίαζε.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση αποκλεισμού, έξω από το ξενοδοχείο ανέβηκαν εκ νέου οι τόνοι με οπαδούς του κ. Κασσελάκη να κάνουν λόγο για «απόφαση ντροπή» και για «Χούντα της Αριστεράς», προκαλώντας μίνι επεισόδιο.

Ένταση έξω από το ξενοδοχείο

Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιούταν η συνεδρίαση.

«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε», ακούστηκε να λέει μια γυναίκα, με κάποιον από την άλλη πλευρά να της απαντά: «Συνεδρίασε το Όργανο, φύγε από εδώ».

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν ακόμη: «Χωρίς εμάς τι θα ήσασταν εσείς; Είναι ντροπή σας. Ντροπή για την Αριστερά, είστε η ντροπή της Αριστεράς. Ελάτε στις Οργανώσεις να σας ψηφίσουμε, κάτω η Χούντα της Αριστεράς. Κάτω η Χούντα της Αριστεράς».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-13 08:17:07

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button