Οικονομία

Τα σχέδια των ισχυρών του τουρισμού για το καλοκαίρι του 2015

Θέσεις για το 2025 παίρνουν tour operators και αεροπορικές εταιρείες, επενδύοντας στην επέκταση των προγραμμάτων τους με απώτερο στόχο να ενισχύσουν το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά.

Με δεδομένο ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους δημοφιλείς προορισμούς των Ευρωπαίων και κλείνει με θετικό πρόσημο -όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία για τις αφίξεις- το 2024, ταξιδιωτικοί οργανισμοί και αερομεταφορείς προσθέτουν νέες συνδέσεις, αυξάνουν συχνότητες σε υφιστάμενα δρομολόγια και εντάσσουν πρωτοκλασάτους και μη προορισμούς της χώρας στα πακέτα τους.

Κάποιοι εξ αυτών, μάλιστα, αφουγκραζόμενοι την τάση που θέλει τους ταξιδιώτες να επιλέγουν να κάνουν διακοπές στα άκρα της σεζόν, είτε ξεκινούν νωρίτερα τα προγράμματά τους, είτε δίνουν παράταση στην εκπνοή της τουριστικής περιόδου.

Πρόσφατα, μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης, ανέφερε από το βήμα του 5ου συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης ότι οι πρώτες ενδείξεις για τον ελληνικό τουρισμό το 2025 «δεν είναι κακές», επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια που έχουν συνάψει οι ξενοδόχοι με τους tour operators, η πλειονότητα των επιχειρηματιών φαίνεται ότι κερδίζει για το 2025 μία μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 5% στις τιμές. Βέβαια, σε κάποιους προορισμούς που κινούνται «δυνατά» τα τελευταία χρόνια δίνοντας ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στους ξενοδόχους κερδήθηκαν αυξήσεις που φτάνουν μέχρι το 15%.

Τα νέα προγράμματα

Ενισχυμένο θα είναι το θερινό πρόγραμμα της βρετανικής Jet.com για την Ελλάδα το 2025, με την εταιρεία να προσθέτει νέες συνδέσεις προς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αρχής γενομένης από την 1η Μαΐου.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία θα πετά από το Μπόρνμουθ προς Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδο και Ζάκυνθο και παράλληλα προσθέτει το δρομολόγιο Μπρίστολ – Καλαμάτα στο πτητικό της έργο. Αντίστοιχα, μία θέση στο πρόγραμμά της θα έχουν η Ζάκυνθος από το Μπέρμιγχαμ, η Μυτιλήνη από το Μάντσεστερ, καθώς και τέσσερις ακόμη νέοι προορισμοί, Ρόδος, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος και Ηράκλειο, από το Εδιμβούργο.

Σε γενικές γραμμές, Jet2.com και Jet2holidays έχουν προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 σε μεσογειακούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με αιχμή τη Λέσβο και τη Σκιάθο. Μάλιστα, η βρετανική εταιρεία διευρύνει έτι περαιτέρω το πτητικό της έργο, προσθέτοντας επιπλέον δρομολόγια και για το θερινό πρόγραμμα του 2026, συνδέοντας το Μπόρνμουθ με την Κω, το Ιστ Μίντλαντς με τη Χαλκιδική, το Εδιμβούργο με την Κεφαλονιά και την Καλαμάτα και, τέλος, το Νιούκαστλ με την Πρέβεζα.

Τη δυναμική της Ελλάδας ως προορισμού για τους Βρετανούς σπεύδει να εκμεταλλευτεί, μεταξύ άλλων, και η Just Go Holidays, η οποία εντάσσει για πρώτη φορά τη χώρα μας στο πρόγραμμά της. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός operator προσθέτει πακέτα διακοπών προς Ρόδο, Λέρο και Ρέθυμνο για το 2025.

Στη μάχη του 2025 έχουν μπει και οι ισχυροί παίκτες των αερομεταφορών. Στο πλαίσιο αυτό, η American Airlines έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα με την προσθήκη του δρομολογίου Αθήνα – Charlotte στη Βόρεια Καρολίνα.

Στην ίδια κατεύθυνση, επιπλέον συχνότητες από Ατλάντα για Αθήνα προσθέτει η αμερικανική Delta Airlines, ανεβάζοντας τον αριθμό των δρομολογίων της από 7 σε 11 για τη θερινή σεζόν του 2025 και ενισχύοντας σημαντικά τη συνδεσιμότητα της Ελλάδας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Στην επέκταση των εποχικών υπηρεσιών της από την ελληνική πρωτεύουσα προς τις ΗΠΑ επενδύει για το 2025 και η United Airlines. Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα επέκταση των εποχικών πτήσεών της με καθημερινές απευθείας συνδέσεις από την Αθήνα προς τις ΗΠΑ για το καλοκαίρι του 2025. Η αεροπορική εταιρεία αυξάνει από 7 σε 10 τις εβδομαδιαίες πτήσεις της προς Νέα Υόρκη και το αεροδρόμιο Νιούαρκ και προχωρά στην αύξηση των συνολικών προσφερόμενων θέσεων από την Αθήνα κατά σχεδόν 30% για το καλοκαίρι του 2025.

Τρία νέα δρομολόγια που θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Σουηδία το 2025 ανακοίνωσε πρόσφατα και η ιρλανδική Ryanair. Συγκεκριμένα, η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία θα συνδέει με μία πτήση την εβδομάδα τη Ζάκυνθο με το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης και την Κέρκυρα και τη Θεσσαλονίκη με το αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις.

Με διευρυμένο πρόγραμμα θα επιχειρεί το 2025 στην Ελλάδα και η Discover Airlines, η θυγατρική της Lufthansa. Έτσι, η αεροπορική επεκτείνει το πρόγραμμά της από τη Φρανκφούρτη προς Κεφαλονιά και Καλαμάτα, ανεβάζοντας το σύνολο των προορισμών της στη χώρα μας στους 11. Παράλληλα, η εταιρεία θα τονώσει την παρουσία της στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, προσθέτοντας έξι πτήσεις, αριθμός που ανεβάζει το σύνολο των συνδέσεων σε 21 την εβδομάδα.

Μία θέση και στο πρόγραμμα της Marabu, η οποία συνδέεται με τη γερμανική Condor, αποκτά για την ερχόμενη θερινή σεζόν η Ελλάδα. Και μπορεί η αεροπορική να μην έχει ανακοινώσει ακόμη τις συνδέσεις που θα εξυπηρετεί, ωστόσο, με βάση την ιστοσελίδα της θα πετά προς Αθήνα, Κάρπαθο, Χανιά, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κω, Πρέβεζα, Ρόδο, Σκιάθο και Ζάκυνθο.

Και η Condor διευρύνει, ωστόσο, την παρουσία της στην Ελλάδα με την προσθήκη έξι συνδέσεων στο πτητικό πρόγραμμα του 2025. Πιο αναλυτικά, η αεροπορική εταιρεία αναμένεται, μεταξύ άλλων, να προσθέσει για την επόμενη σεζόν τα δρομολόγια Αμβούργο – Ζάκυνθος, Μόναχο – Ζάκυνθος Βερολίνο – Κέρκυρα, Βερολίνο – Ρόδος, Αμβούργο – Χανιά και Μόναχο – Κάρπαθος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-13 08:05:08

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button