Κόσμος

Ισραήλ: Συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο- «Κλειδώνει η απάντηση στο Ιράν»

Το υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί εκ νέου σήμερα Κυριακή (13/10) ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

Αυτό αποκάλυψε στο CNNi Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το πότε ακριβώς και πού θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση παραμένει ασαφές.

Την Παρασκευή (11/10), μια πηγή δήλωσε στο CNN ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε συζητήσει πώς να απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου, αλλά δεν είχε καταλήξει σε απόφαση για το πώς θα προχωρήσει.

Το Ιράν έχει ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής ότι θα προβεί σε αντίποινα σε οποιαδήποτε νέα επίθεση του Ισραήλ, δήλωσε το Σάββατο στο CNN πηγή στην Τεχεράνη με γνώση των διπλωματικών συζητήσεων.

Οι Ισραηλινοί «κλειδώνουν» τους στόχους που θα πλήξουν στο Ιράν

Σε μία άλλη εξέλιξη Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους που θα πλήξει ως αντίποινα στην πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, όπως αναφέρει το NBC.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ή θα προβεί σε δολοφονίες, αναφέρει το δημοσίευμα επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει τελικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα δράσει.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι η επίθεση του Ιράν με περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στη χώρα θα έχει «συνέπειες».

Ασφυκτικές πιέσεις από τις ΗΠΑ να ολοκληρώσει την επιχείρηση στο Λίβανο δέχεται το Ισραήλ την ώρα που η διεθνής κατακραυγή για το γεγονός ότι μπήκαν στο στόχαστρο κυανόκρανοι του ΟΗΕ συνεχίζεται.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων εναντίον θέσεων των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Η Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) δήλωσε ότι ένα ισραηλινό άρμα πυροβόλησε το αρχηγείο της στην πόλη Νακούρα στο νότιο Λίβανο την Πέμπτη (10/10) πλήττοντας έναν πύργο παρατήρησης και τραυματίζοντας δύο ειρηνευτές ενώ τα πλήγματα συνεζίστηκαν.

Πρόσθεσε ότι τόνισε την ανάγκη να απομακρυνθούμε από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Λίβανο και να στραφούμε προς «μια διπλωματική οδό το συντομότερο δυνατό».

«Έθιξα επίσης τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και τόνισα ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή της», είπε.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αποκαλύψει τις προθέσεις του και τις κινήσεις του παρά μόνο κατόπιν εορτής γεγονός που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-13 07:46:00

Back to top button