Σχέσεις

Η μία και μοναδική απάντηση που πρέπει να δίνεις σε έναν gaslighter. Δεν την αντέχει

Ένας gaslighter δυσκολεύεται να επιχειρηματολογήσει όταν χρησιμοποιείς αυτήν τη φράση

Το gaslighting έχει εισέλθει στο λεξικό του pop culture και το 2022 κέρδισε τη διάκριση του Merriam-Webster ως «Λέξη της Χρονιάς». Είναι μια μορφή χειραγώγησης, παρατηρείται σε τοξικές σχέσεις και για πολλούς είναι ένα συγκαλυμμένο είδος συναισθηματικής κακοποίησης. Ο πραγματικός ορισμός του gaslighting, ωστόσο, έχει χαθεί στη «σάλτσα» των social media.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μπράντι Σμιθ, «το gaslighting συμβαίνει όταν κάποιος γνωρίζει ότι κάτι που λέει είναι ψευδές, αλλά σου το παρουσιάζει σαν να είναι η αλήθεια, απλώς για να υπονομεύσει την αίσθηση που έχεις για το τι είναι όντως αλήθεια». Απλοποιημένα, είναι μια προσπάθεια χειραγώγησης της άποψης ενός ατόμου για την πραγματικότητα, με σκοπό να προκαλέσει ψυχική βλάβη. Ο άνθρωπος που υφίσταται gaslighting, αρχίζει να αισθάνεται αβέβαιος για τις αντιλήψεις του για τον κόσμο.

Πολλοί έχουμε βιώσει gaslighting στην καθημερινότητά μας, είτε στο φιλικό είτε στο εργασιακό περιβάλλον, γι’ αυτό και η κατανόηση των φράσεων που κάνουν έναν gaslighter να νευριάζει, είναι αναμφισβήτητα εξίσου σημαντική με τη γνώση του ορισμού του gaslighting. Στην πραγματικότητα, συγκεκριμένες φράσεις μπορούν ακόμα και να σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια αν είσαι ή όχι θύμα του gaslighting.

Η Νο1 απάντηση που δεν αντέχει ένας gaslighter

Η Δρ Σμιθ σημειώνει ότι οι gaslighters δυσκολεύονται να επιχειρηματολογήσουν όταν χρησιμοποιείς «οποιαδήποτε φράση που αναγνωρίζει τις διαφορές αντίληψης, αλλά δεν υποκύπτει στην άποψη ή την ανάμνησή τους και δεν εξαλείφει εντελώς την εγκυρότητα της άποψης ή της ανάμνησής σου». Δύο παραδείγματα αυτού του τύπου φράσεων θα ήταν τα εξής: «Το ακούω ότι έχουμε διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη» ή «Ξέρω ότι θυμόμαστε διαφορετικά πράγματα και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει κάποια εγκυρότητα σε αυτά που ο καθένας μας ανακαλεί».


Δημοσιεύθηκε
2024-10-12 09:00:00

Back to top button