Κόσμος

Τουρκία: Οργή για τις γυναικοκτονίες – ο Ερντογάν υπόσχεται αυστηρότερους νόμους

Οι απανωτές γυναικοκτονίες έχουν προκαλέσει οργή στην Τουρκία, αναγκάζοντας τον Ταγίπ Ερντογάν να δεσμευτεί ότι θα αυστηροποιήσει τον ποινικό κώδικα της χώρας.

Η βία κατά των γυναικών είναι ευρέως διαδεδομένη στην Τουρκία -με σχεδόν 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί φέτος- αλλά οι διαδηλωτές αισθάνονται εδώ και καιρό ότι το κυβερνών ισλαμιστικό κόμμα ΑΚ δεν θεωρεί την ασφάλεια των γυναικών ως πολιτική προτεραιότητα, ανέφερε το Politico.

Τρεις πρόσφατες δολοφονίες έχουν προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις, με τους πολίτες να ζητούν από την κυβέρνηση να τερματίσει την ατιμωρησία των ενόχων και να λάβει περισσότερα μέτρα κατά του κύματος βίας.

Σε μια υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα, την περασμένη εβδομάδα, ο Σεμίκ Τσελίκ -ένας 19χρονος κρεοπώλης- σκότωσε και αποκεφάλισε την Ικμπάρ Ουζουνέρ, πριν αυτοκτονήσει. Ο δολοφόνος πέταξε το κεφάλι της από τα ιστορικά τείχη της Κωνσταντινούπολης, ενώ ήταν μπροστά η μητέρα της. Ο Τσελίκ σκότωσε επίσης άλλη μία νεαρή γυναίκα, την Ασενούρ Χαλίλ, μαχαιρώνοντάς την στον λαιμό την ίδια ημέρα.

Τον Σεπτέμβριο, ένας άνδρας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, είχε σκοτώσει μία 26χρονη αστυνομικό.

Λόγω της αυξανόμενης δημόσιας οργής, την Τετάρτη ο Ερντογάν δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του: «Μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα, από τον μαρτυρικό θάνατο μιας αστυνομικού μέχρι τη βάναυση δολοφονία των νεαρών γυναικών μας, έχουν προκαλέσει μια δικαιολογημένη αντίδραση στο έθνος μας.

»Μας ενοχλεί, όπως και όλους τους άλλους, να βλέπουμε εγκληματίες με δεκάδες υποθέσεις στο ποινικό τους μητρώο να κυκλοφορούν ελεύθεροι», πρόσθεσε, υποσχόμενος να αυστηροποιήσει το σύστημα επιβολής ποινών και να σταματήσει τις πρόωρες αποφυλακίσεις.

Ωστόσο, πολλοί ακτιβιστές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την υπόσχεσή του, καθώς ο τούρκος πρόεδρος αποφάσισε μονομερώς να αποχωρήσει από τη διεθνή Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης -η οποία σχεδιάστηκε για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών- το 2021, με το πρόσχημα ότι ορισμένες από τις ρήτρες της είναι επιβλαβείς για τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές. Η σύμβαση αποσκοπεί επίσης στην προστασία των ΛΟΑΤΚΙ.

Η ομάδα «θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες» ανέφερε ότι, μόνο τον Σεπτέμβριο, στην Τουρκία 34 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες και άλλες 20 πέθαναν υπό ύποπτες συνθήκες.

Μέλη της ομάδας «θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες» κρατούν τις φωτογραφίες θυμάτων, σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, το 2022 – EPA/SEDAT SUNA

Σύμφωνα με μία ψηφιακή πλατφόρμα που ενημερώνει για τον ανεπίσημο αριθμό των γυναικοκτονιών στη χώρα, 297 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής το 2024. Ο απολογισμός ήταν 416 το 2023.

Η Χούλια Γκουλμπαχάρ, γνωστή ακτιβίστρια και δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε ότι ο νόμος 6284 της Τουρκίας, ο οποίος παρέχει προστασία από την ενδοοικογενειακή βία, είναι αρκετά αυστηρός, αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά.

«Αν ο 6284 εφαρμοζόταν, θα είχαν σωθεί χιλιάδες ζωές γυναικών… Αλλά η ατιμωρησία είναι μια συστηματική κρατική πολιτική», είπε στο Politico.

Η οργή στην Τουρκία εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας: διασημότητες, πολιτικοί και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την εκφράζουν δημοσίως.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουνκ δήλωσε την Τετάρτη ότι δικαστήριο της Αγκυρας αποφάσισε να απαγορεύσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα μηνυμάτων Discord, με την υποψία ότι είχε χρησιμοποιηθεί για εγκλήματα «σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και αισχροκέρδειας».

Υπήρξαν επίσης αναφορές ότι χρήστες του Discord είχαν επαινέσει τις φρικιαστικές δολοφονίες των δύο γυναικών από τον Τσελίκ.

Η Σερέν Καλάι Εκέν, δικηγόρος για τα δικαιώματα των γυναικών από την Αγκυρα, είπε ότι η Τουρκία είχε παρασυρθεί σε ένα «σπιράλ βίας» με μοιραίες συνέπειες και ότι η κατάργηση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης είχε κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

«Μετά από 22 χρόνια διακυβέρνησης από το ΑΚ, έχουμε τώρα νεαρά αγόρια που αποδεικνύονται θύματα ή δολοφόνοι. Το κράτος δεν μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες και τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 15:01:12

Back to top button