Κόσμος

Ένα «τέρας» 2,7 μέτρων και 50 κιλών, με 64 πόδια – Αυτό ήταν το μεγαλύτερο έντομο που έζησε ποτέ

Οι επιστήμονες κατάφεραν επιτέλους να δώσουν ένα πρόσωπο στο μεγαλύτερο έντομο που έζησε ποτέ. Μέχρι τώρα, πολλά απολιθώματα που είχαν βρεθεί ήταν ακέφαλα.

Οι επιστήμονες μπορούσαν μόνο να φανταστούν πώς θα ήταν το κεφάλι της Αρθρόπλευρας, που όταν θα ξεμύτιζε από τον εξωσκελετό της, το έντομο θα έφτανε σε μήκος τα 2,7 μέτρα, αναφέρει ο Independent.

Η Αρθρόπλευρα ανήκει στην ομάδα των αθρόποδων, που περιλαμβάνει αραχνίδια, καρκινοειδή, έντομα κ.ά. Μετά από τη μελέτη απολιθωμάτων πολύ νεαρών Αρθρόπλευρων, που ήταν πλήρη και πολύ καλά διατηρημένα, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν την πλήρη εικόνα του γιγάντιου εντόμου, που έφτανε σε βάρος τα 50 κιλά.

Η εικόνα της Αρθρόπλευρας με ραχιαία όψη (Α), κοιλιακή όψη (Β), οπίσθια όψη (C) και μετωπική όψη (D). Στη (Β) αφαιρέθηκαν οι αριστερές άνω γνάθοι για να απεικονιστεί καλύτερα η κάτω γνάθος. Ο κόκκινος κύκλος στη (C) υποδεικνύει τη θέση του πεπτικού σωλήνα

Mickaël Lhéritier, Jean Vannier and Alexandra Giupponi (LGL-TPE, Université Claude Bernard Lyon 1)

Το κεφάλι της Αρθρόπλευρας ήταν στρογγυλό, με δύο κοντές κεραίες, δύο προεξέχοντα μάτια σαν αυτά του καβουριού και ένα μάλλον μικρό στόμα, προσαρμοσμένο για να αλέθει φύλλα και φλοιό, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (9/10) στο περιοδικό Science Advances.

«Ανακαλύψαμε ότι είχε το σώμα ενός χιλιόποδου, αλλά το κεφάλι ενός εκατοντάποδου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης και παλαιοβιολόγος Mickael Lheritier από το Πανεπιστήμιο Claude Bernard Lyon στη Γαλλία.

Ερευνητές στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική συλλέγουν θραύσματα και αποτυπώματα των τεράστιων ζωυφίων από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Για να δημιουργήσουν ένα μοντέλο του κεφαλιού, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αξονικές τομογραφίες για να μελετήσουν απολιθωμένα δείγματα πλήρως άθικτων νεαρών Αρθρόπλευρων ενσωματωμένων σε βράχους, που βρέθηκαν στη Γαλλία τη δεκαετία του 1980. Τα δείγματα αυτά είχαν μέγεθος μόλις 6 εκατοστά, και είναι πιθανό να ήταν ένα είδος Αρθρόπλευρας που δεν έφτανε σε τεράστια μεγέθη. Αλλά ακόμη και αν είναι έτσι, είναι αρκετά κοντινοί συγγενείς για να δώσουν μια ιδέα για το πώς έμοιαζε το γιγάντιο έντομο που έζησε πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 12:47:13

Back to top button