Περιβάλλον

Infographic: Δεύτερη «ζωή» για τα τρόφιμα – Όταν ο φλοιός καρύδας γίνεται γιαούρτι

Νέα «ζωή» αποκτούν τα τρόφιμα, χάρη στην πρωτοβουλία του «Upcycled Food Association» ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που «μάχεται» κατά της σπατάλης τροφίμων. 

Αυτή αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, τη στιγμή που που τα τρόφιμα που απορρίπτουμε οι πολίτες ή οι χώροι εστίασης στα σκουπίδια, φαίνεται να ευθύνονται για την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων μεθανίου. Το μεθάνιο με τη σειρά του προκαλεί αύξηση των ατμοσφαιρικών ρύπων και υποβαθμίζει το έδαφος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το BBC η Upcycled Food Association ξεκίνησε το 2019 με την πεποίθηση ότι «η ανακύκλωση παρουσιάζει μια μοναδική λύση παγκοσμίως». Τον Ιούνιο, στο συνέδριο Towards Halving Food Waste in Europe, ανακοινώθηκε η Πρωτοβουλία Upcycled4Food, που υπόσχεται τη μετάβαση σε ένα μοντέλο «ευρείας χρήσης και προμήθειας ανακυκλωμένων συστατικών και προϊόντων».

Έτσι, σε νεοσύστατες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, τα τρόφιμα αποκτούν πλέον δεύτερη ζωή με τη μορφή ψωμιού, ζυμαρικών και συμπληρωμάτων που παράγονται από 40 εκατομμύρια τόνους αναλωμένων σιτηρών που συνήθως απορρίπτονται από την παραγωγή μπύρας.

Αντίστοιχα, οι κόκκοι καφέ μεταμορφώνονται σε τζιν, αλεύρι και ενεργειακές μπάρες.

Η σάρκα της καρύδας, από την άλλη, αφαιρείται και μετατρέπεται σε γιαούρτι, ενώ οι φλούδες φρούτων και λαχανικών αξιοποιούνται για αποξηραμένα σνακ και χυμούς. Τα υπολείμματα των φρούτων που συνθλίβονται για το χυμό μπορούν επίσης να γίνουν κράκερ και γκρανόλα.

Τελικά, η σύνδεση μεταξύ της σπατάλης τροφίμων και της κλιματικής αλλαγής είναι σοβαρά υποτιμημένη. Τα περιβαλλοντικά οφέλη δεν αφορούν μόνο στη μείωση της ποσότητας των τροφίμων που πετιούνται σε χώρους υγειονομικής ταφής αλλά και «στη μείωση της πίεσης στις υπάρχουσες αλυσίδες εφοδιασμού για την ανάπτυξη νέων συστατικών και νέων τροφίμων που είναι, για παράδειγμα, υψηλά σε φυτικές ίνες ή πρωτεΐνη».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 10:27:16

Back to top button