Οικονομία

Επιστολή «βόμβα» για έκπτωση Μπρατάκου και άλλων 24 μελών του ΔΣ

Λίγο πριν την τελική ευθεία για τις εκλογές στο επιμελητήριο, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕΑ Νίκος Σοφιανός βάζει φωτιά στις εξελίξεις.

Με επίσημη επιστολή του προς την διοίκηση του επιμελητηρίου, της οποίας είναι μέλος, αναφέρει ότι συνολικά 25 από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (δηλαδή τα μισά από το σύνολο των 51), απουσίαζαν από τις μηνιαίες συνεδριάσεις του, για περισσότερες από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις χωρίς αιτιολογία.

Οπότε, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του επίσημου Κανονισμού Επιμελητηρίων του υπουργείου Ανάπτυξης, αφενός εκπίπτουν του αξιώματος τους, κι αφετέρου, ως έκπτωτοι, δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου (30/11, 1/12,2/12).

Ανάμεσα στους 25 είναι και ο επίσης υποψήφιος πρόεδρος του ΕΒΕΑ και πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπαράκος. Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε το Euro2day.gr (δείτε στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό) κοινοποιείται επίσης στο γραφείο του πρωθυπουργού, τον Υπουργό Ανάπτυξης, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και την εκλογική Επιτροπή του ΕΒΕΑ.

Δεδομένου ότι οι συνεδριάσεις γίνονται μια φορά το μήνα, είναι εντυπωσιακό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει αναλυτικά και με ονόματα στην επιστολή του ο κ. Σοφιανός, τα 25 αυτά μέλη απουσίαζαν διαδοχικά από τις συνεδριάσεις του Επιμελητηρίου για διαστήματα 6 μηνών, συχνά 7, 10 ακόμη και για… 14 μήνες στη σειρά!

Ακόμη κάποιοι εμφανίζονται να μην έχουν παραστεί σε συνεδρίαση του οργάνου στο οποίο εκλέχθηκαν, για συνεχόμενα διαστήματα άνω των 6 μηνών, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, που συνολικά, σε κάποιες περιπτώσεις, αθροίζονται έως και σε 19, 20, ακόμη και… 24 μήνες, ξεπερνώντας ακόμη και τις απουσίες Μπρατάκου στο διάστημα της υπουργικής του θητείας στο Μαξίμου.

Όχι ότι καλύτερο για ένα διοικητικό σώμα στο οποίο εκλέχθηκαν από τους συναδέλφους τους επιχειρηματίες απολύτως τιμητικά, για να λύνουν υποτίθεται προβλήματα.

Ο κ. Σοφιανός παραθέτει επίσης τα αποσπάσματα των διατάξεων που προβλέπουν άμεση έκπτωση στο όριο των έξι συνεχόμενων απουσιών, ενώ σύμφωνα με τον Κανονισμό (άρθρο 71 παράγραφος 4) «εφόσον εξέπεσαν από το αξίωμα τους, για οποιονδήποτε λόγο, δεν μπορούν να επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογές», δηλαδή σε αυτές που πρόκειται να γίνουν το Νοέμβριο.

Τα περισσότερα από τα μέλη της νυν διοίκησης φέρονταν να είναι υποψήφιοι ξανά, με το συνδυασμό του Γιάννη Μπρατάκου. Που σημαίνει ότι εφόσον εφαρμοστούν οι κείμενες διατάξεις, με βάση τα στοιχεία που επικαλείται ο Νίκος Σοφιανός, προκύπτει πρόβλημα όχι μόνο για την υποψηφιότητα του ιδίου του κ. Μπρατάκου, αλλά και γενικότερα για όλο το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, που ενδέχεται να αποδεκατιστεί.

Στην επιστολή του ο κ. Σοφιανός επισημαίνει ότι είχε θίξει ξανά τέτοιου είδους θέματα, ήδη από το 2023, χωρίς να υπάρξει αντίδραση από την πλευρά της διοίκησης της κας Σοφίας Κουνενάκη Εφραίμογλου και ζητά την άμεση εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων, κάνοντας λόγο για παράβαση καθήκοντος και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, αλλά και για «νόθευση της εκλογικής διαδικασίας». Προειδοποιεί επίσης και για προσφυγές εκ μέρους άλλων υποψηφίων στη Δικαιοσύνη, στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι ισχύουσες διατάξεις.

Κλείνει δε την επιστολή του σημειώνοντας: «Έχουμε στις εκλογές μας 4% συμμετοχή και 96% αποχή. Τα μέλη μας δεν συμμετέχουν στον μεγαλύτερο επιχειρηματικό οργανισμό της Ελλάδας, διότι δεν ασχολούμαστε με την καθημερινότητα τους και διότι αγνοούμε τη βασική αρχή των ανθρωπίνων σχέσεων, που είναι η ισοτιμία και η αμοιβαιότητα.

Αυτή η βασική αρχή πρέπει να ξεκινήσει μέσα από το Επιμελητήριο, ώστε να δείξει στα μέλη μας το δρόμο της συμμετοχής, στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές., διότι ο νόμος είναι πάνω από το Εγώ και το Επιμελητήριο χτίζεται πάνω στο εμείς».

* Δείτε όλο το κείμενο της επιστολής στη δεξιά στήλη Συνοδευτικό Υλικό.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-11 07:30:26

Back to top button