Κόσμος

UNICEF: Θύματα βιασμού 680 εκατ. κορίτσια και αγόρια κάτω των 18

Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια, ή αλλιώς ένα στα οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών. Ο αριθμός ανεβαίνει στα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν σωματική επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση.

Αυτά διαπιστώνει η Unicef στην πρώτη έκθεσή της για την σεξουαλική βία στην παιδική ηλικία. «Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών, προερχόμενη συχνά από κάποιον που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να αισθάνεται ασφάλεια, προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης, Κάθριν Ράσελ.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια -περίπου ένα στα έντεκα παγκοσμίως- έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική τους ηλικία. Αναφέρονται δε άλλα 220 εκατ. αγόρια που έχουν πέσει θύματα μη σωματικής σεξουαλικής βίας.

Η κλίμακα αυτού του φαινομένου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε μέγεθος λόγω του στίγματος που φέρουν τα θύματα αλλά και των προκλήσεων στην καταμέτρηση και καταγραφή των περιστατικών, αναφέρει η έκθεση.

Η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα αλλά οι αριθμοί παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανά περιοχή:  Τα περισσότερα θύματα καταγράφονται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου το 22% του γυναικείου πληθυσμού επηρεάζεται από τη σεξουαλική βία. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφονται 75 εκατ. θύματα (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια (9%).

Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef εντόπισε 68 εκατ. κορίτσια ( 14% του αντίστοιχου πληθυσμού), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).

Η Ωκεανία με 6 εκατ. κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με τον πληθυσμό τους, 34%.

Περιοχές που διέρχονται κρίσεις -πολεμικές συγκρούσεις και άλλες ακραίες συνθήκες- γίνονται πιο επικίνδυνες για την σεξουαλική ασφάλεια των παιδιών.  «Τα παιδιά σε εύθραυστα περιβάλλοντα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη σεξουαλική βία. Γινόμαστε μάρτυρες φρικτής σεξουαλικής βίας σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η έμφυλη βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλα πολέμου», ανέφερε η Ράσελ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεση, τα περισσότερα θύματα σεξουαλικής βίας βρίσκονται στην εφηβεία, με σημαντική έξαρση μεταξύ των ηλικιών 14 και 17 ετών.

Το τραύμα της σεξουαλικής βίας παραμένει και στην ενήλικη ζωή, με τα θύματα να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο κατάχρησης ουσιών, κοινωνικής απομόνωσης και προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος και κατάθλιψη, καθώς και προκλήσεις στη δημιουργία υγιών σχέσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αντίκτυπος επιδεινώνεται περαιτέρω όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους, μερικές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ή κρατούν την κακοποίηση κρυφή εντελώς.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 10:11:10

Back to top button