Κόσμος

Μπάιντεν και Νετανιάχου «συνομίλησαν μετά από καιρό» εν όψει των ισραηλινών αντιποίνων στο Ιράν

Μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στο νέο βιβλίο «War» του δημοσιογράφου Μπομπ Γούντγουορντ, ότι η σχέση του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επιδεινωθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, οι δύο ηγέτες μίλησαν για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή, όλος ο κόσμος περιμένει με κομμένη την ανάσα το επικείμενο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν, το οποίο ο Γιόαβ Γκάλαντ προειδοποίησε ότι θα είναι «θανατηφόρο, ακριβές και απροσδόκητο».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ εξέδωσε την προειδοποίηση σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από τα ισραηλινά ΜΜΕ το βράδυ της Τετάρτης, αφού ο ίδιος ανέβαλε προγραμματισμένο ταξίδι στην Ουάσινγκτον.

Ο Γκάλαντ είπε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι «η ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου ήταν μια αποτυχία, αλλά το Ισραήλ θα εκδικηθεί. Οποιος μας επιτίθεται θα πληρώνει το τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω από απροσδόκητο· δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν μόνο τα αποτελέσματα», είπε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας.

Το μήνυμα του Γκάλαντ μεταδόθηκε λίγες ώρες μετά τη συνομιλία μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν, την πρώτη τους μετά από επτά εβδομάδες, στην οποία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος, Κάμαλα Χάρις, της οποίας η προεδρική εκστρατεία κρέμεται από μια κλωστή λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή και την πιθανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Την Τετάρτη αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Νετανιάχου μίλησε την περασμένη εβδομάδα με τον αντίπαλο της Χάρις, Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης δεν αναφέρθηκαν άμεσα πιθανά αντίποινα για το ιρανικό χτύπημα, αλλά ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν καταδικάζει την επίθεση της Τεχεράνης «αδιαμφισβήτητα» και υποσχέθηκε εκ νέου «σιδηρά» υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες, τόσο άμεσα όσο και μέσω των ομάδων εθνικής ασφαλείας τους», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Ο χρόνος και το εύρος των ισραηλινών αντιποίνων είναι ακόμη ασαφή, γράφει ο Guardian, και ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να εμπλέξει το Ιράν και το Ισραήλ σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, τον οποίο καμία πλευρά δεν θέλει.

Οι ΗΠΑ, αν και σταθερός σύμμαχος του Ισραήλ, είναι επιφυλακτικές για το ενδεχόμενο να παρασυρθούν στον πόλεμο και οι τιμές του πετρελαίου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να σταθμίσει τα σχέδια του Ισραήλ και να αποφύγει εκπλήξεις όπως η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αν και η Wall Street Journal ανέφερε ότι το Ισραήλ μέχρι στιγμής είχε αρνηθεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες στους συμμάχους του.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του δεν θα υποστηρίξει χτυπήματα σε ιρανικές εγκαταστάσεις πετρελαίου ή πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Στο «War», ο Γούντγουορντ γράφει ότι ο Μπάιντεν κατηγορεί τακτικά τον Νετανιάχου ότι δεν έχει στρατηγική και του φώναξε: «Μπίμπι, τι στο διάολο;» τον Ιούλιο, μετά από τα ισραηλινά χτυπήματα κοντά στη Βηρυτό και στο Ιράν.

Το γραφείο του Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε πρόσφατα με τον πρώην πρόεδρο Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τηλεφώνησε στον Νετανιάχου την περασμένη εβδομάδα και «τον συνεχάρη για τις έντονες και αποφασιστικές επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ», σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες θέλουν να μιλήσουν και να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Τραμπ γιατί γνωρίζουν ότι σύντομα θα επιστρέψει στον Λευκό Οίκο και θα αποκαταστήσει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο», δήλωσε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ σχετικά με το τηλεφώνημα.

Φαίνεται, πάντως, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ σχετικά με την κατάλληλη απάντηση στην εκτόξευση 180 βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Ο Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι το Ιράν θα πληρώσει για την επίθεση, ενώ η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια ισραηλινή επίθεση στο έδαφός της θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω κλιμάκωση.

Το Ισραήλ φοβάται έναν δαπανηρό πόλεμο φθοράς με το Ιράν ενώ πολεμά ταυτόχρονα στη Γάζα και τον Λίβανο.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, ανέβαλε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη μετά από επιμονή του Νετανιάχου. Ο πρωθυπουργός ήθελε το υπουργικό συμβούλιο να ψηφίσει πρώτα τα σχέδια επίθεσης και να μιλήσει με τον ίδιο τον Μπάιντεν προτού ο Γκάλαντ συζητήσει με αξιωματούχους του Πενταγώνου.

Καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο συνεχίζονται, το ένα τέταρτο της χώρας βρίσκεται τώρα υπό ισραηλινές εντολές εκκένωσης, οι οποίες έχουν εκδιώξει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 1.400 έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Μπάιντεν τόνισε στον Νετανιάχου την «ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού».

Πολλοί Λιβανέζοι φοβούνται ότι οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ και η χρήση εκτεταμένων εντολών εκκένωσης σημαίνουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει παρόμοια μοίρα με τη Γάζα, όπου 42.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα σε ένα χρόνο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-10 10:03:13

Back to top button