Κόσμος

Ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν ανεπιθύμητος στη Γαλλία λόγω «τρομοκρατικού» tweet

Ανεπιθύμητος στη Γαλλία κηρύχθηκε ο γιος του Οσάμα Μπιν Λάντεν, Ομάρ, ο οποίος απελάθηκε πέρυσι θεωρούμενος «πιθανή απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Αφορμή ήταν ένα tweet στο λογαριασμό του το οποίο θεωρήθηκε φιλοτρομοκρατικό. Η ανάρτηση έγινε στην επέτειο θανάτου του πατέρα του, και το γαλλικό δικαστήριο θεώρησε ότι τον επαίνεσε ως «μάρτυρα». «Η ιστορία γράφεται μόνο με το αίμα τέτοιων ανθρώπων, για να πει τις ιστορίες των μαρτύρων που έγραψαν ιστορία, έχτισαν έθνη και έφεραν δόξα. Το αίμα τους είναι η σανίδα σωτηρίας της πίστης μας μέχρι την ημέρα της κρίσης. Είθε να αναπαυθείτε εν ειρήνη», έγραφε.

Ο υιός Μπιν Λάντεν αρνήθηκε ότι έγραψε ο ίδιος το tweet και είπε ότι είχε αναρτηθεί από έναν φίλο του στην Υεμένη, που είχε τον κωδικό πρόσβασης στον λογαριασμό του. Οι δικαστές αντέτειναν ότι ο ίδιος δεν είχε αφαιρέσει την ανάρτηση ούτε την καταδίκασε δημόσια.

Μέχρι την απέλασή του, ο 43χρονος Ομάρ μπιν Λάντεν ζούσε σε ένα χωριό της Νορμανδίας με τη βρετανίδα σύζυγό του, Ζαϊνά αλ-Σαμπάχ μπιν Λάντεν, ζωγραφίζοντας τοπία. Ο τέταρτος γιος του «εγκέφαλου» της 11ης Σεπτεμβρίου, ζει τώρα στο Κατάρ.

Ο Ομάρ άσκησε έφεση κατά της διαταγής απέλασής του, η οποία του απαγόρευε να επιστρέψει στη Γαλλία για δύο χρόνια, αλλά το δικαστήριο επικύρωσε την αρχική απόφαση. Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπρουνό Ραταγιό, ανακοίνωσε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου ότι η είσοδος στη χώρα τού απαγορεύεται πλέον επ’ αόριστον: «Ο κ. Μπιν Λάντεν δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη Γαλλία για κανέναν λόγο», είπε, σύμφωνα με τους Times.

Η λονδρέζικη εφημερίδα αναφέρει πως όταν παντρεύτηκε τη Ζαν-Φελίξ Μπράουν, πεντάκις διαζευγμένη, γιαγιά, και πρώην δημοτική σύμβουλο στο Τσέσαϊρ της Βρετανίας και πάνω από 20 χρόνια μεγαλύτερή του, ο Ομάρ μπιν Λάντεν υπέβαλε αίτηση να εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτή απορρίφθηκε. Η σύζυγός του πήρε το όνομα Ζαϊνά μετά τον γάμο, το 2007.

Ο 64χρονος Πασκάλ Μαρτέν, γάλλος έμπορος έργων Τέχνης που οργάνωσε μια έκθεση με τους πίνακες του Ομάρ μπιν Λάντεν, είπε στους Times ότι δεν πιστεύει ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

«Γνώρισα καλά τον Ομάρ και γίναμε στενοί φίλοι. Ξέρω πόσο υπέφερε και τραυματίστηκε από αυτό που έκανε ο πατέρας του. Ελεγε ότι θέλει να γίνει πρεσβευτής της ειρήνης μεταξύ χριστιανών, εβραίων και μουσουλμάνων. Ενας από τους πίνακές του δείχνει μια εκκλησία και ένα τζαμί δίπλα δίπλα. Ολοι όσοι ήρθαν στην έκθεσή του κατάλαβαν ότι είναι πολύ διαφορετικός από τον πατέρα του».

Γάλλοι σχολιαστές είπαν ότι ο δεξιός υπουργός Εσωτερικών, ένθερμος υποστηρικτής των αυστηρότερων ελέγχων στη μετανάστευση, έκανε την ανακοίνωση για τον Μπιν Λάντεν ως συμβολική χειρονομία. Η δήλωση έγινε την ώρα που ο Ραταγιό βρισκόταν σε σύσκεψη με 21 νομάρχες από όλη τη χώρα και προσπαθούσε να τους πιέσει να απελάσουν περισσότερους μετανάστες. Το 2022, λιγότερο από το 7% των 65.000 ατόμων που διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τη Γαλλία απελάθηκαν.

Η σύζυγος του Ομάρ μπιν Λάντεν, με την οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά το γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFM, είπε ότι θα ασκήσει νέα έφεση κατά της απαγόρευσης. Πρόσθεσε ότι δεν είχε γράψει το tweet για τον πατέρα του. «Ο Ομάρ δεν συμμετείχε σε αυτήν την ανάρτηση στο Twitter. Το tweet, που διαβάσαμε, αναφέρονταν στον Ουίνστον Τσόρτσιλ», είπε.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 11:47:21

Back to top button