Auto

Τα κινεζικά αντίποινα, το κονιάκ και τα τρόφιμα

Ο κύβος ερρίφθη και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τους δασμούς που καλούνται να πληρώνουν πλέον τα καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκεί και εισάγονται στην ήπειρό μας.

Φυσικά, ο στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το «κύμα» των κινεζικών εταιρειών που θέλουν να αποκτήσουν μερίδιο αγοράς στην ευρωπαϊκή αγορά. Έτσι, αναλόγως της εταιρείας -και το πόσο συνεργάσιμη ήταν αυτή στα ζητούμενα από την Ε.Ε.- η νέα επιπλέον δασμολογική επιβάρυνση διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για τα μοντέλα της Τesla (που κατασκευάζονται στην Κίνα): +7,8%.
  • Για τα μοντέλα της BYD Auto: +17,0%.
  • Για τα μοντέλα της Geely Auto: +18,8%.
  • Για τα μοντέλα της άλλων εταιρειών, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές (οι οποίες παράγουν τα ηλεκτρικά μοντέλα τους στην ασιατική χώρα): +20,7%.
  • Για τα μοντέλα της SAIC Motor: +17,0%.

H επιπλέον αύξηση έρχεται να προστεθεί στους προϋπάρχοντες δασμούς 10% που ίσχυαν για όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα.



Αναμενόμενα, το καθεστώς της ασιατικής χώρας θα λάμβανε αντίστοιχα μέτρα εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όπως φαίνεται αυτά δεν θα αφορούν μόνο στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Γηραιά Ήπειρο και πωλούνται εκεί.

Έτσι, εκπρόσωπους του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου ανακοίνωσε ότι μελετάται η λήψη μέτρων που να αφορά στην αύξηση των δασμών στα εισαγόμενα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα με κινητήρα μεγάλου κυβισμού, δηλαδή αυτούς με χωρητικότητα από 2,5 λίτρα και άνω. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τα γερμανικά μοντέλα που πωλούνται εκεί.



Ωστόσο, οι Κινέζοι δεν φαίνεται ότι περιορίζονται μόνο σε αυτό το μέτρο. Όπως έγινε γνωστό, οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Εμπορίου επέβαλαν φόρο στις εισαγωγές κονιάκ, μια κίνηση που η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αντίποινα» για τους πρόσφατους δασμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αναλυτική ανακοίνωσή του, το κινεζικό υπουργείο αναφέρει ότι οι εισαγωγείς κονιάκ (αλλά και μπράντι) από την Ε.Ε. θα πρέπει να καταβάλλουν προκαταβολή έως και 39% της αξίας του ποτού από τις 11 Οκτωβρίου (τρέχοντος έτους).



Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων δασμών και σε εισαγωγές άλλων προϊόντων από την Ευρώπη, όπως το χοιρινό κρέας και τα γαλακτοκομικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 09:42:55

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button