Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προς νέα διάσπαση ακόμα και το Σάββατο – «Δεν θα φτάσουμε ποτέ στο συνέδριο»

«Δεν θα φτάσουμε ποτέ στο συνέδριο», εκστόμισε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας από τη χθεσινή (Τρίτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το δράμα της, μέχρι νεωτέρας, αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το Σάββατο, άλλωστε, δεν θα συζητηθεί μόνο αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος ούτε αν θα είναι ακόμα και απλό μέλος του, αλλά στην ουσία κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασπαστεί ξανά.

Κι αυτό γιατί τυχόν διαγραφή του έκπτωτου προέδρου ή στέρηση της δυνατότητας να είναι υποψήφιος, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απελευθερώσει διασπαστικές δυνάμεις που συγκρατούνταν με την προοπτική της επανεκλογής του εκλεκτού τους.

Αν αυτή η δυνατότητα εκλείψει τότε ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια είναι πιθανά.

Όπως πληροφορείται, άλλωστε, το CNN Greece ετοιμάζεται κύμα αποχωρήσεων συντονιστών Νομαρχιακών Επιτροπών και Οργανώσεων Μελών στην περίπτωση που αποκλειστεί ο κ. Κασσελάκης.

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε το εξώδικο που έστειλε ο έκπτωτος πρόεδρος στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και την Πολιτική Γραμματεία, κατονομάζοντας μάλιστα την Ράνια Σβίγκου ως υπεύθυνη για τη διαρροή του πόθεν έσχες του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Οι κασσελακικοί αξιολογούν, ότι η γραμματέας του κόμματος – η οποία έχει επιβιώσει και της περιόδου Τσίπρα και της περιόδου Κασσελάκη – βρίσκεται πίσω από τη διαρροή, την ίδια ώρα που σημειώνουν πως ο φάκελος του πόθεν έσχες δεν αποσφραγίστηκε στην Πολιτική Γραμματεία αλλά ήδη από το περασμένο Σάββατο.

Όπως κι αν έχει, η Κεντρική Επιτροπή μπορεί να εισηγηθεί – αν και δεν είναι υποχρεωμένη αφού ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μέλος της – την παραπομπή του καθαιρεθέντος προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία δύναται να τον διαγράψει με πλειοψηφία δύο τρίτων (των οκτώ στους 12 εν προκειμένω).

Η Κεντρική Επιτροπή παρομοίως δεν μπορεί να απαγορεύσει, εναλλακτικώς, την κάθοδο Κασσελάκη στις εκλογές, αφού μόνο το συνέδριο μπορεί να επικυρώσει ή όχι μία υποψηφιότητα.

Ειρηνευτική πρωτοβουλία Πολάκη

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θεωρεί απαράδεκτο το εξώδικο αλλά επιθυμεί να είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης, αναλαμβάνει ειρηνευτική πρωτοβουλία, ζητώντας κοινή συνάντηση όλων των υποψήφιων.

Ο βουλευτής Χανίων καλεί τους ανθυποψηφίους του να συμφωνήσουν στους όρους ενός έντιμου και καθαρού αγώνα που θα δυναμώνει και δεν θα εξαϋλώνει το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, εξάλλου, θεωρήσουμε δεδομένο – αν και με ερωτηματικό – ότι όλοι οι πολακικοί της Κ.Ε. δεν ψηφίσουν τη διαγραφή Κασσελάκη, όπως και η Ρένα Δούρου και τα μέλη του οργάνου που έχουν αναφορά σε αυτή, οι τελικοί συσχετισμοί θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξουν εκείνοι που βρίσκονται ή βρίσκονταν υπό την πολιτική επιρροή του Νίκου Παππά.

Στο μεταξύ, η ομάδα των «100» εμφανίζεται εξαγριωμένη με αυτό που καταγγέλλουν ως απόπειρα ποινικοποίησης της εκλογικής διαδικασίας από τη στιγμή που ύστερα από το εξώδικο δεν αποκλείεται και η επέμβαση εισαγγελέα.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάνουν λόγο για πρωτοφανείς ενέργειες, αν και δεν κινούνται με ενιαία φωνή.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Γιάννης Ραγκούσης άφησε αιχμές και για εκείνους που είχαν αρχικώς στηρίξει τον κ. Κασσελάκη.

Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Σωκράτη Φάμελλου υποστηρίζουν πως το εξώδικο και η ρητορική περί διαπλοκής είναι απαράδεκτες κι αδιανόητες ενέργειες και πως όλα τα υπόλοιπα θα λυθούν στα κομματικά όργανα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φάμελλος δήλωσε πως ο κ. Κασσελάκης έχει χάσει το κύρος του και προχώρα συνεχώς σε λανθασμένες κινήσεις που ζημιώνουν και το ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία που έχει ανάγκη μια σοβαρή και τεκμηριωμένη αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο μεταξύ, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα είναι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα στις 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Οικονομολόγοι, πολιτικοί, ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις θεματικές συζητήσεις θα μιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις για την κρίση ακρίβειας και θα προτείνουν λύσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία του πρώην πρωθυπουργού.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-09 07:05:58

Back to top button