Κόσμος

Σε δύο πρωτοπόρους της Τεχνητής Νοημοσύνης το Νομπέλ Φυσικής

Το Νομπέλ Φυσικής 2024 απονεμήθηκε στους Τζον Χόπφιλντ και Τζέφρι Χίντον «για τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που εκπαιδεύουν τις μηχανές να μαθαίνουν με τη χρήση τεχνητών νευρωνικών δικτύων».

«Αν και οι υπολογιστές δεν μπορούν να σκεφτούν, οι μηχανές μπορούν πλέον να μιμηθούν λειτουργίες όπως η μνήμη και η μάθηση. Οι φετινοί βραβευθέντες στη Φυσική βοήθησαν να γίνει αυτό δυνατό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή των Νομπέλ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, που ανακοίνωσε το βραβείο το μεσημέρι της Τρίτης στη Στοκχόλμη, ο Αμερικανός Χόπφιλντ, από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, δημιούργησε μια δομή που μπορεί να αποθηκεύει και να ανακατασκευάζει πληροφορίες. Ο Βρετανοκαναδός Χίντον, από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, εφηύρε μια μέθοδο που μπορεί να ανακαλύπτει ανεξάρτητα ιδιότητες στα δεδομένα και η οποία έχει καταστεί σημαντική για τα μεγάλα νευρωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Η δυνατότητα των μηχανών να μιμηθούν τη λειτουργία της μάθησης είναι από καιρό σημαντική για την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της ταξινόμησης και της ανάλυσης τεράστιων όγκων δεδομένων.

Οι δύο επιστήμονες χρησιμοποίησαν εργαλεία της Φυσικής για να αναπτύξουν μεθόδους που βοήθησαν να τεθούν τα θεμέλια τα οποία δίνουν αυτή τη δυνατότητα στα σημερινά ισχυρά συστήματα αυτόματης εκμάθησης. Η μηχανική μάθηση που βασίζεται σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα φέρνει σήμερα επανάσταση στην επιστήμη, τη μηχανική και την καθημερινή ζωή, σημείωσε η επιτροπή στο σκεπτικό της απόφασής της.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 13:30:09

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button