Οικονομία

Εκτοξεύτηκαν οι εισπράξεις φόρων από τυχερά παιχνίδια

«Πεδίο» στο οποίο βλέπει «ότι κάτι δεν πάει καλά», ανοίγοντας το δρόμο για λήψη μέτρων, βλέπει η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων στους φόρους που καλούνται να πληρώσουν οι παίκτες και οι πάροχοι διαδικτυακών παιγνίων.

Η ΕΕΕΠ δημοσιεύει δύο πίνακες οι οποίοι καταγράφουν την πορεία των φόρων τα τελευταία δύο χρόνια καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι έφτασαν το 70% του GGR των διαδικτυακών παρόχων.

«Στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων προσπαθούμε να βελτιώσουμε διαρκώς την παρακολούθηση της εξέλιξης της αγοράς και την αναβάθμιση των πληροφοριών που κοινοποιούμε στα πλαίσια της διαφάνειας. Γνωρίζουμε την αξία των δεδομένων για την άσκηση διοίκησης. Τα δεδομένα οι αριθμοί μιλάνε, σου δείχνουν τι δεν πάει καλά και εσύ τότε μπορείς να πάρεις έγκαιρα μέτρα να προβλέπεις και να αντιδράς στα γεγονότα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος.

Ειδικότερα η ΕΕΕΠ φέρνει στο φως της δημοσιότητας έναν πίνακα που εξετάζει τον κύκλο εργασιών των παρόχων, σε σχέση με τα δικαιώματα που καταβάλλονται στο δημόσιο επί του GGR και έναν ακόμα πίνακα που εξετάζει τα κέρδη που μοιράζονται στους παίκτες σε σχέση με το φόρο που εισπράττει το δημόσιο γι’ αυτά τα κέρδη.

Τα κέρδη που μοιράζονται αποτελούν βασικό μέγεθος υπολογισμού του αναμορφωμένου TGR (το σύνολο των πονταρισμάτων αν αφαιρεθούν φόροι και κέρδη παικτών που ξαναπαίζονται).

Όπως αναφέρει ο κ. Ντζανάτος ο κύκλος εργασιών GGR της αγοράς αυξάνεται με μέσο ρυθμό 8,1% αλλά τη μεγαλύτερη αύξηση την παρουσιάζουν οι διαδικτυακές εταιρείες με αύξηση 18,3%. Ακολουθούν τα καζίνο με αύξηση 5,7% και έπεται ο ΟΠΑΠ με αύξηση 3,2%. Από τα παραπάνω μεγέθη φαίνεται ξεκάθαρα ότι μόνο τα διαδικτυακά παίγνια «τρέχουν» με διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο ανάπτυξης όλης της αγοράς παιγνίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν οι πίνακες το ίδιο διάστημα οι φόροι που μπήκαν στα κρατικά ταμεία αυξήθηκαν συνολικά 12,3% περισσότερο από τη μέση αύξηση των GGR. Όπως επισημαίνουν μάλιστα αυτό οφείλεται κυρίως στο νέο παιχνίδι Euro jackpot που έχει αυξημένο συντελεστή δικαιωμάτων.

Τα κέρδη που μοιράζονται στους παίκτες αυξήθηκαν κατά 10,1% πάνω από τη μέση αύξηση του GGR, αλλά τα ποσοστά που μοιράζονται ανά πάροχο και παιχνίδι εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση. Παράλληλα η αύξηση του φόρου παικτών αυξήθηκε περισσότερο από την αύξηση των κερδών που μοιράστηκαν (17,8%).

Σύμφωνα με τον πρώτο πίνακα ΟΠΑΠ και διαδικτυακές εταιρίες παρουσιάζουν στο εξάμηνο του 2024 τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε σχέση με το GGR και τα δικαιώματα του δημοσίου. Συγκεκριμένα από όλα τα παίγνια ο ΟΠΑΠ έχει τα υψηλότερα GGR που διαμορφώθηκαν στα 694 εκατομμύρια ευρώ πληρώνοντας φόρο 80 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η μεταβολή σε σχέση με το 2023 είναι 3,2% στα GGR και 6,5% στα δικαιώματα.

Όσον αφορά τις διαδικτυακές εταιρείες τα GGR φτάσανε τα 480,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα δικαιώματα του δημοσίου, δηλαδή οι φόροι που πλήρωσαν οι πάροχοι, έφτασαν τα 168,3 εκατομμύρια ευρώ.

Το δημόσιο εισέπραξε στο εξάμηνο του 2024 συνολικά 476 εκατομμύρια ευρώ έναντι 416 εκατομμύρια ευρώ το 2023 εμφανίζοντας αύξηση 14,4%, πολύ μεγαλύτερη από την αύξηση του κύκλου εργασιών του παρόχων ή την αύξηση των κερδών που μοιράζονται στους παίκτες.

Σε αυτή την διαπίστωση ο κ. Ντζανάτος ξεκαθαρίζει: «Οι αιτίες πρέπει να ερευνηθούν» αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ανεξάρτητη Αρχή να ξεκινήσει διερεύνηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να αλλάξουν αυτές οι αναλογίες.

«Ειδικά για τα «λοιπά παίγνια» των διαδικτυακών, τα δικαιώματα και ο φόρος παικτών, (τον οποίο πολλές φορές καλύπτουν οι εταιρείες), ανήλθαν σε 275 εκατομμύρια έναντι 191 εκατομμύρια ευρώ στο 2023, δηλαδή το ποσοστό των φόρων σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αυτών των εταιρειών έφτασε το 70% σχεδόν, κάτι που προβληματίζει έντονα την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων» καταλήγει το άρθρο του κ. Ντζανάτου.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-08 08:50:48

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button