Κόσμος

Νετανιάχου: Πολεμάμε για να μην ξανασυμβεί άλλη 7η Οκτωβρίου

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε τη Δευτέρα, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την «πραγματικότητα» στη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου» υπογράμμισε συγκεκριμένα ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου με αφορμή τη «μαύρη» επέτειο.

«Αυτός είναι ο πόλεμος της ύπαρξής μας, ο “πόλεμος της αναγέννησης”: έτσι θα ήθελα να ονομάζεται επίσημα» συνέχισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε για ακόμη μία φορά πως η σύγκρουση της χώρας με τον «Αξονα του Κακού» του Ιράν είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση του μέλλοντος και της ασφάλειας της.

«Θα τελειώσουμε τον πόλεμο όταν ολοκληρώσουμε όλους τους στόχους μας: την ανατροπή του καθεστώτος της Χαμάς, την επιστροφή όλων των ομήρων –τόσο των νεκρών όσο και των ζωντανών–, την εξάλειψη κάθε μελλοντικής απειλής από τη Γάζα και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων μας στον νότο και τον βορρά» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νετανιάχου άναψε ένα κερί μνήμης προς τιμήν των θυμάτων και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ενώ τα μέλη της κυβέρνησης παρακολούθησαν πλάνα από τις φρικαλεότητες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισαν 250 ομήρους κατά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών του Ισραήλ. Σχεδόν 42.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Χαμάς, ενώ περισσότεροι από 2,3 εκατ. εκτοπίστηκαν στη διάρκεια του πολέμου που ξέσπασε έκτοτε. Οι εχθροπραξίες που ξεκίνησαν πέρυσι μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εξαπλώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στον Λίβανο, όπου εδρεύει η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, και σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, όπως η Υεμένη.

«Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία “αναγέννηση” χωρίς την επιστροφή όλων των ομήρων» ήρθε η «απάντηση» του Φόρουμ Οικογενειών των Ομήρων και των Αγνοουμένων στον Νετανιάχου.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 18:11:09

Back to top button