Κόσμος

Μακρόν για 7η Οκτωβρίου: Ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα, κατά την πρώτη επέτειο της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ που σήμανε και την έναρξη του πολέμου, ότι «ο πόνος παραμένει οξύς όπως πριν από ένα χρόνο», «αυτός του ισραηλινού λαού, του δικού μας, της πληγωμένης ανθρωπότητας».

Στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ, ο Μακρόν εξέφρασε τις «αδελφικές του σκέψεις» προς τα θύματα, τους ομήρους και τις «οικογένειες με ραγισμένες τις καρδιές από την απουσία ή από την αναμονή».

Χθες, ο Μακρόν επιβεβαίωσε στον Ισραηλινό πρόεδρο Μπενιαμίν Νετανιάχου την «ακλόνητη δέσμευση» της Γαλλίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας την επομένη των δηλώσεων του Γάλλου προέδρου που ζητούσε να σταματήσουν κάποιες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Τα φορτία όπλων που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να σταματήσουν στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας, για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, είχε δηλώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Το γραφείο του Νετανιάχου είπε ότι ο τελευταίος ενημέρωσε τον Μακρόν ότι η επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ θα εξυπηρετούσε το Ιράν και τους συμμάχους του. Το γραφείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του: «Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στην αντιμετώπιση της Χεζμπολάχ δημιουργούν μια ευκαιρία να αλλάξει η πραγματικότητα στον Λίβανο προκειμένου να ενισχυθεί η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή».

Θεώρησε ότι: «Οι φίλοι του Ισραήλ αναμένεται να σταθούν πίσω από αυτό και να μην του επιβάλουν περιορισμούς που θα ενίσχυαν τον ιρανικό άξονα του κακού». Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Νετανιάχου και ο Μακρόν συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο για αυτό το θέμα κατά την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος σκοπεύει να επισκεφθεί το Ισραήλ.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 10:15:00

Back to top button