Κόσμος

Ισραήλ: Ενας χρόνος από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου – εκδηλώσεις μνήμης

Το Ισραήλ τιμά τη Δευτέρα τη μνήμη των 1.200 νεκρών της 7ης Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά τη μαύρη ημέρα της σφαγής από τη Χαμάς, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις τόσο στη Γάζα, αλλά και στο νέο μέτωπο του Λιβάνου.

Τελετές ήταν προγραμματισμένες σε τοποθεσίες στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου επιτέθηκαν οι τρομοκράτες της Χαμάς, παράλληλα με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από τις οικογένειες των 100 ομήρων που εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα.

Στις 6.30 π.μ. της Δευτέρας–την ακριβή ώρα που η Χαμάς εξαπέλυσε τη βάρβαρη επίθεσή της πριν από έναν ακριβώς χρόνο– ο πρόεδρος του Ισραήλ και οι οικογένειες των θυμάτων στο μουσικό φεστιβάλ Nova συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου σφαγιάστηκαν σχεδόν 400 άνθρωποι και από όπου πολλοί άλλοι συνελήφθησαν όμηροι, στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των ομήρων που κρατούνται ακόμη στη Γάζα –περίπου 100, εκ των οποίων το ένα τρίτο λέγεται ότι είναι νεκροί– συγκεντρώνονταν έξω από την κατοικία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, κρατώντας δύο λεπτών σιγή, ενώ ηχούσαν οι σειρήνες, τελετή που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο κατά την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Ισραήλ.

Το βράδυ, θα προβληθεί στην τηλεόραση η επίσημη κρατική τελετή για τη μαύρη επέτειο από τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, που επικεντρώνεται σε πράξεις γενναιότητας και ελπίδας.

Η τελετή βιντεοσκοπήθηκε χωρίς κοινό –για να αποφευχθούν αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας– στη νότια πόλη Οφακίμ, όπου εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν πάνω από 25 Ισραηλινοί.

Ωστόσο, το Ισραήλ εξακολουθεί να «βράζει» από οργή εναντίον της κυβέρνησης για την αποτυχία της να αποτρέψει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, αλλά και την πλήρη αποτυχία της να φέρει πίσω από τη Γάζα ζωντανούς τους περισσότερους από τους 251 απαχθέντες.

Οι οικογένειες των ομήρων πραγματοποίησαν τη δική τους τελετή μνήμης και διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ, το βράδυ της Κυριακής.

Η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί να προσελκύσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, αλλά μειώθηκε δραστικά, στους 2.000, λόγω των απαγορεύσεων μεγάλων συγκεντρώσεων λόγω της απειλής πυραυλικών επιθέσεων από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, που θα εκφωνήσει διάγγελμα στον ισραηλινό λαό, αργότερα τη Δευτέρα, υποσχέθηκε την Κυριακή ότι θα νικήσει τους «εχθρούς» της χώρας του, μία εβδομάδα αφότου ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε», διεμήνυσε ο Νετανιάχου, κατά την επίσκεψή του σε στρατιώτες που σταθμεύουν στο βόρειο Ισραήλ, κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, την Κυριακή. «Πριν από έναν χρόνο, δεχθήκαμε ένα τρομακτικό πλήγμα», δήλωσε αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς.

Επισημαίνοντας ότι πολλά άλλαξαν στους 12 μήνες που ακολούθησαν, ο Νετανιάχου είπε στους στρατιώτες: «Ολος ο κόσμος είναι έκπληκτος από τα πλήγματα που καταφέρνετε στους εχθρούς μας».

Παράλληλα, ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΕΘΑ, Χέρτσι Χαλέβι, τόνισε ότι η χώρα του διεξάγει έναν «πόλεμο μακράς διαρκείας» εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς «έχει ηττηθεί».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, απείλησε το Ιράν με επιδρομές ανάλογες εκείνων που σημειώνονται σε Γάζα και Λίβανο, εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη η Τεχεράνη, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το βράδυ της Κυριακής, κατόπιν προειδοποίησης των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε κατοίκους των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ ανέφερε τέσσερις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή που αποτελεί προπύργιο της Χεζμπολάχ και σφυροκοπείται τις τελευταίες ημέρες από το Ισραήλ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον της Χάιφας, στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε άνθρωποι να τραυματιστούν, σύμφωνα με τους Times of Israel.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-07 09:28:53

Back to top button