Κόσμος

Εφιαλτική νύχτα στη Βηρυτό – Οι σφοδρότεροι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του Ισραήλ

Τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Βηρυτό απ’ όταν το Τελ Αβίβ αποφάσισε να επεκτείνει τον πόλεμο έζησαν οι Λιβανέζοι τη νύχτα του Σαββάτου (5/10) και τα ξημερώματα (6/10).

Εκρήξεις συντάραξαν όλη την περιοχή, ενώ στήλες φωτιάς ήταν ορατές σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό μέχρι σήμερα, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και αναλυτές στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Μόλις ξημέρωσε ένα γκρίζο νέφος ομίχλης απλώθηκε πάνω από τη Βηρυτό, με τα χαλάσματα από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ να είναι σκορπισμένα κατά μήκος των δρόμων στα νότια προάστια, ενώ στήλες καπνού ήταν ορατές πάνω από την ίδια περιοχή.

«Η νύχτα του Σαββάτου, ήταν η πιο βίαιη από όλες τις προηγούμενες νύχτες. Τα κτήρια σείονταν γύρω μας, ενώ για μία στιγμή είχα την εντύπωση ότι έγινε σεισμός. Έγιναν δεκάδες αεροπορικοί βομβαρδισμοί -αδυνατούσαμε να τους μετρήσουμε- ενώ ο θόρυβος ήταν εκκωφαντικός» δήλωσε ένας κάτοικος των νοτίων προαστίων της Βηρυτού.

Προειδοποίηση για απομάκρυνση κατοίκων από 25 περιοχές

Στο μεταξύ ένας αραβόφωνος εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα (6/10), τους κατοίκους περίπου 25 περιοχών στο νότιο Λίβανο, καλώντας τους να κατευθυνθούν άμεσα προς τα βόρεια του ποταμού Αουαλί.

Αγωνιώδεις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

Στο μεταξύ, έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, απευθύνει ο πρωθυπουργός της χώρας που πολιορκείται, Νατζίμπ Μικάτι, την ώρα που ο IDF συνεχίζει να σφυροκοπά τον νότο. Την ίδια στιγμή ο στρατός του Ισραήλ ζήτησε από τους κατοίκους περίπου 25 περιοχών στο νότιο Λίβανο να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και να φύγουν προς τον Βορά.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, ο Μικάτι χαιρέτισε τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που «στήριξε τον Λίβανο» αναφέροντας μια επικείμενη διεθνή σύνοδο, επαναλαμβάνοντας τη «στήριξή του στην έκκληση της Γαλλίας και των ΗΠΑ» για κατάπαυση πυρός.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 15:23:52

Back to top button