Κόσμος

Ισραηλινό σφυροκόπημα σε πολλαπλά μέτωπα

Σε ύψιστο συναγερμό βρίσκεται το Ισραήλ καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της επίθεσης της Χαμάς (7 Οκτωβρίου) ενώ συνεχίζει το σφυροκόπημα σε πολλαπλά μέτωπα και προετοιμάζει τα αντίποινα για την τελευταία επίθεση των 200 πυραύλων του Ιράν.

Τη νύχτα του Σαββάτου, οι Ισραηλινοί εξαπέλυσαν νέες επιδρομές στον νότιο Λίβανο, με τα τοπικά Μέσα να αναφέρουν τουλάχιστον πέντε βομβαρδισμούς στα περίχωρα της Βηρυτού. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι είχε προηγουμένως καλέσει τους αμάχους να απομακρυνθούν από τις περιοχές – στόχους.

Στο μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ έπληξε τέμενος και οι τοπικές Αρχές ανέφεραν τουλάχιστον 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε το χτύπημα «ακριβές», που είχε στόχο κέντρο «διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς.

Η ισοπεδωμένη νότια Γάζα. REUTERS/Fadi Shana/File Photo

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα στη Χεζμπολάχ.

«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει αυτής της ημέρας (της επετείου της 7ης Οκτωβρίου) στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.

Σε μήνυμά του ενόψει της επετείου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και τον «τρομοκρατών εντολοδόχων του» που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να απευθύνει την Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, που ήταν το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ιραήλ πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 1.205 Ισραηλινοί, κατά πλειονότητα άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακα – 64 θεωρούνται ακόμη ζωντανοί και 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε την περασμένη Τρίτη το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός «προετοιμάζει αντίποινα», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ισραηλινός αξιωματούχος.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια», αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».

 

 

 

 

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 09:18:46

Back to top button