Οικονομία

Στον «χορό» των deals τα τρόφιμα

«Ζεστό» παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο τρόφιμων και πoτών αλλά και του οργανωμένου λιανεμπορίου, όπως αποδεικνύεται από τις συμφωνίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί μέσα στο 2024, εκείνες που έχουν προαναγγελθεί καθώς και άλλες που σχεδιάζονται. 

Το πρώτο 9μηνο του έτους καταγράφηκαν σημαντικά deals, συμπράξεις αλλά και εξαγορές, οι οποίες αναδιαμορφώνουν ακόμη μία φορά το «τοπίο» και παράλληλα επιβεβαιώνουν το γεγονός πως ο κλάδος συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ελκυστικός. Η επενδυτική «όρεξη» αναμένεται, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, να διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα ειδικά σε επιμέρους κλάδους που εμφανίζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή με ενδιαφέρον αναμένονται και οι εξελίξεις, μέσα στον προσεχή μήνα, από το «μέτωπο» της Avramar, μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για τη διάσωση της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας της χώρας.

Όσον αφορά τις έως τώρα κινήσεις που έχουν γίνει μέσα στο 2024 στον κλάδο τροφίμων και ποτών, ιδιαίτερα δραστήριος παραμένει ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος ο οποίος μέσω της εταιρείας συμφερόντων του, Bespoke, συνεχίζει να «χτίζει» το χαρτοφυλάκιο ενός «εθνικού πρωταθλητή» στα τρόφιμα, όπως οραματίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, τον Ιούνιο ανακοινώθηκε και η συμφωνία δύο ιστορικών ελληνικών εταιρειών, καθώς η σοκολατοβιομηχανία ΙON απέκτησε το 75% της καραμελοποιίας Λάβδας.

Τις κινήσεις του στον κλάδο των τρόφιμων συνεχίζει δυναμικά και το επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, εστιάζοντας, βάσει της στρατηγικής του, σε μικρομεσαίες ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που εμφανίζουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης. Πριν από λίγες μέρες, ανακοινώθηκε η απόκτηση στρατηγικού ποσοστού από πλευράς SMERC στην εταιρεία Organic 3S, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή δημητριακών πρωινού, μπαρών δημητριακών και γλυκαντικών υγρών. Παράλληλα, μέσα στο καλοκαίρι, το επενδυτικό ταμείο και η Ιnspiring Earth, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία ενός νέου ομίλου στον κλάδο του ελαιολάδου, με τη σύσταση κοινής εταιρείας, για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των εταιρειών «Λατζιμάς Α.Ε.», «Έλαια Σητείας-LASITIA Α.Ε.» και «Olympian Green International Α.Ε.». Μέσα στο 2024, το SMERemediumCap είχε επίσης προχωρήσει, μέσω της Αγριά Εμπορική ΑΕ και στην αύξηση της μετοχικής συμμετοχής του στη βιομηχανία αναψυκτικών ΕΨΑ.

Διπλή κίνηση στον κλάδο των τροφίμων είχαμε μέσα στο καλοκαίρι, από την εταιρεία «Βενέτης» καθώς αφενός γνωστοποιήθηκε πως απέκτησε την «Παγωτά Δωδώνη» έπειτα από μία διαδικασία που διήρκεσε δύο χρόνια, αφετέρου προχώρησε στην ίδρυση της εταιρείας «Ολυμπία Αρχαίων Ελαίων Ι.Κ.Ε.» κατέχοντας το 55%, σκοπός της οποίας, μεταξύ άλλων, είναι η παραγωγή ελαιολάδου και προϊόντων ελαιών, όπως και η τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία τους.

Επίσης μέσα στο καλοκαίρι, το Latsco Family Office, συμφερόντων της κ. Μαριάννας Λάτση, απέκτησε το 30% της Eurocatering, η οποία δραστηριοποιείται στη διαλογή, μεταποίηση και διάθεση φρέσκων οπωροκηπευτικών προϊόντων, γνωστή με το brand «Φρεσκούλης».

Οι κινήσεις στον κλάδο των σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου, μετά την έντονη κινητικότητα που καταγράφηκε τα προηγούμενα χρόνια στο μέτωπο των εξαγορών, φέτος η πρώτη κίνηση ήρθε τον Ιούνιο από τον leader σε επίπεδο τζίρου, την αλυσίδα Σκλαβενίτης. Συγκεκριμένα, η Σκλαβενίτης Κύπρου προχώρησε σε συμφωνία με την οικογένεια Παπαντωνίου για την ενσωμάτωση των Υπεραγορών Papantoniou Supermarkets στο δίκτυό της, φτάνοντας με αυτό τον τρόπο τα 27 καταστήματα στο νησί.

Νέα εξαγορά μικρής αλυσίδας, δρομολογεί και η ΑΒ Βασιλόπουλος έως το τέλος του έτους, όπως αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της, Νίκος Λαβίδας, στο πλαίσιο και της στρατηγικής που αναπτύσσει η εταιρεία για τη επόμενη τριετία, βάσει της οποίας, εστιάζει στα μικρά καταστήματα.

Γενικότερα πάντως, στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου, προβλέπουν περαιτέρω συγκέντρωση το επόμενο διάστημα στον κλάδο εκτιμώντας πως κάποιες αλυσίδες μικρού και μεσαίου μεγέθους, μέσα σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού και πίεσης στην κερδοφορία τους, θα απορροφηθούν από μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση, εξάλλου, στο «ραντάρ» των μεγάλων «παικτών» του κλάδου βρίσκονται, διαρκώς τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα που βρίσκονται σε νησιά και γενικότερα σε τουριστικές περιοχές, ποντάροντας στις αυξημένες πωλήσεις που φέρνει ο τουρισμός.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-06 07:10:00

Back to top button