Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση για μετάθεση του συνεδρίου στις 8 Νοεμβρίου από την Πολιτική Γραμματεία

Λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ συνεδρίασε εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία η οποία αποφάσισε να προτείνει την μετάθεση της διεξαγωγής του συνεδρίου για τις 8-11 Νοεμβρίου

Το συνέδριο μετατέθηκε κατά μία εβδομάδα γιατί δεν βρισκόταν χωρος για τις 1- 3 Νοεμβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Πιθανότεροι χώροι τέλεσης είναι το κλειστό γήπεδο του Περιστερίου και το ξενοδοχείο Ιντερκοντινενταλ. Έγινε σχετική ενημέρωση από τον γενικό διευθυντή του κόμματος, Χρήστο Μαυροκεφαλίδη, στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως πληροφορείται το CNN Greece, πριν ληφθεί η σχετική εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή.

Η εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή είναι να παραμείνουν ως έχουν οι ημερομηνίες για την κατάθεση των τυπικών εγγράφων των υποψηφιοτήτων για τις 24 Οκτωβρίου, όσο και η ημερομηνία εκλογής προέδρου για τις 24 Νοεμβρίου και να μετακινηθεί μόνο η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου. Η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών θα είναι η 25η Οκτωβρίου και η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, συνεδριάζει σήμερα (05/10) στις 12.00, στο ξενοδοχείο Wyndham, στην πλατεία Καραϊσκάκη)

Η … προειδοποιητική βολή

Χαρακτήρα προειδοποιητικής βολής για τον Στέφανο Κασσελάκη θα έχει τυχόν έγκριση της παραπομπής στην Επιτροπή Δεοντολογίας όποιου μέλους του κόμματος χρησιμοποιεί εκφράσεις, όπως «πραξικόπημα» και «χουντικές, σταλινικές πρακτικές».

Η «καμπάνα» σε πρώτο επίπεδο χτυπά για τον Βαγγέλη Αντώναρο, αλλά και για μέλη της Κ.Ε. όπως ο Λεωνίδας Μπεχράκης ή στελέχη και μέλη που κατείχαν και θέσεις ευθύνης στις Οργανώσεις Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές.

Οι … υποθέσεις που θα μπορούσαν να βάλουν φρένο στην υποψηφιότητα Κασσελάκη

Σε δεύτερο, όμως, επίπεδο αφορά τον κ. Κασσελάκη τον οποίο οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι θα επιχειρήσουν να εκθέσουν με διαζευκτικό τρόπο.

Αν αποκηρύξει χαρακτηρισμούς όπως «πραξικόπημα» για την έκπτωσή του θα τον παρουσιάσουν ως ανακόλουθο στους υποστηρικτές του που κάνουν ακόμα λόγο για εκτροπή κι αντικαταστατικές διαδικασίες.

Αν, πάλι, χρησιμοποιήσει τέτοιες φράσεις δεν είναι καθόλου απίθανο να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Αν συμβεί το τελευταίο δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Στη «μάχη» για εγγραφές νέων μελών

Στο παρασκήνιο, εξάλλου, όλα τα στρατόπεδα έχουν ριχτεί στη μάχη της εγγραφής νέων μελών μέχρι την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου προκειμένου να ελέγξουν τους συσχετισμούς του συνεδρίου στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουν ήδη εγγραφεί αρκετά νέα μέλη, αλλά επαναδραστηριοποιούνται και παλιά τα οποία είχαν αποστασιοποιηθεί μετά την περσινή διάσπαση.

Κάποια από τα τελευταία, μάλιστα, είχαν ενταχθεί στη Νέα Αριστερά.

Η τροπολογία Χατζησωκράτη που πάει πίσω τις εκλογές

Το ζήτημα, πάντως, των παραπομπών στην Επιτροπή Δεοντολογίας είναι ένα μόνο από τα «καυτά» ζητήματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Κ.Ε.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η τροπολογία του Δημήτρη Χατζησωκράτη για μετάθεση της εκλογής της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τις 24 Νοεμβρίου στις 19 Ιανουαρίου με βασικά επιχειρήματα να μην οξυνθεί ακόμα περισσότερο το βαρύ κλίμα, καθώς και το ότι έχει εκπέσει ο πρόεδρος αλλά όχι η Κ.Ε., η θητεία της οποίας λήγει το Μάιο του 2025.

Από την άλλη, ωστόσο, οι «κασσελακικοί» ισχυρίζονται πως μία τέτοια εξέλιξη θα παραβιάσει το καταστατικό που ρητώς επιβάλλει την εκλογή της Κ.Ε. μαζί με την εκλογή προέδρου ανεξαρτήτως πόθεν προέκυψε η τελευταία ανάγκη.

Σημειώνουν, μάλιστα, με νόημα πως μία τέτοια μετάθεση θα είναι αντικαταστατική ενέργεια την οποία δεν έχει δικαίωμα η Κ.Ε. να υπερψηφίζει ή καταψηφίζει.

Η απάντηση Φάμελλου σε Κασσελάκη περί διαπλοκής

Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντά στις αιτιάσεις Κασσελάκη περί διαπλοκής με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του περασμένου Ιούλιου, η οποία είχε αποφασίσει τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου τον Οκτώβριο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι η κινητήρια και ηγέτιδα δύναμη για τη δημιουργία μιας προοδευτικής εκλογικής συμμαχίας απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι συνεργασίες χτίζονται από συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις, με την κύρια πρόσκλησή μας να αφορά το ΠΑΣΟΚ, και με ανοιχτές τις πόρτες σε άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κάθε προοδευτικό πολίτη», είναι τα επίμαχα σημεία της απόφασης που επικαλείται ο κ. Φάμελλος.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-05 11:35:00

Back to top button