Κόσμος

Μπάιντεν για Νετανιάχου: Δεν ξέρω αν προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν γνωρίζει αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υπήρξε ισχυρότερος σύμμαχος του Ισραήλ από τη δική του.

Από την αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες των Δημοκρατικών ότι ο Νετανιάχου, αγνοεί την έκκληση του Μπάιντεν να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να παρέμβει στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις, άλλωστε, δείχνουν ότι η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή και η αποτυχία εξασφάλισης διπλωματικής συμφωνίας πλήττει τον Μπάιντεν και την αντικαταστάτριά του ως υποψήφια ων Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

«Καμία κυβέρνηση δεν βοήθησε το Ισραήλ περισσότερο από εμένα, καμία, καμία, καμία. Και νομίζω ότι ο Μπίμπι (Νετανιάχου) πρέπει να το θυμάται αυτό», είπε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε: «Αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, δεν ξέρω. Αλλά δεν βασίζομαι σε αυτό».

Ο Μπάιντεν πιέζει για μια διπλωματική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς εδώ και μήνες και έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι μία τέτοια συμφωνία ειρήνης είναι κοντά. Κάτι τέτοιο, πριν από τις αμερικανικές εκλογές θα έδινε σημαντική ώθηση στο Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά το σενάριο αυτό φαίνεται όλο και πιο απίθανο.

O αμερικανός πρόεδρος, επίσης, απάντησε στις ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τα ιρανικά κοιτάσματα πετρελαίου ως αντίποινα. «Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά το χτύπημα», είπε. «Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Θυμίζουμε ότι ο ο Μπάιντεν προκάλεσε την άνοδο των τιμών του πετρελαίου την Πέμπτη όταν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούσαν με το Ισραήλ την πιθανότητα χτυπημάτων στην πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν.

Τραμπ: Να χτυπηθούν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Την ίδια ώρα πάντως, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να πλήξει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στις πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις.

Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, ο Τραμπ αναφέρθηκε σε ερώτηση που τέθηκε στον Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Τον ρώτησαν, τι πιστεύεις για το Ιράν, θα χτυπούσες το Ιράν; Και απάντησε: ‘Αρκεί να μην πλήξουν τα πυρηνικά…’ η απάντηση θα έπρεπε να ήταν, να χτυπήσει πρώτα τα πυρηνικά και να ανησυχήσει για τα υπόλοιπα αργότερα. ‘Θέλω να πω, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, τα πυρηνικά όπλα’. Αν πρόκειται να το κάνουν, θα το κάνουν. Αλλά θα μάθουμε ποια κι αν είναι τα σχέδιά τους».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-05 11:25:35

Back to top button