Οικονομία

Κεραμέως: Αύξηση πάνω από 10% στον αριθμό των εργαζομένων στην Βιομηχανία

Τους τέσσερις άξονες των δράσεων που θέτουν τους εργαζόμενους στο επίκεντρο των πολιτικών της Κυβέρνησης ανέδειξε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

Στην ομιλία της με τίτλο «Οι εργαζόμενοι ως επίκεντρο των πολιτικών για την εξέλιξη της Ελλάδας», η κα Κεραμέως παρουσίασε επίσημα στοιχεία, τα οποία καταδεικνύουν ότι η παραγωγή χημικών ουσιών στην Ελλάδα είναι ένας κλάδος «δυναμικός, αναπτυσσόμενος, που συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη, τόσο στην οικονομία όσο και στην αγορά εργασίας».

Παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό του συγκεκριμένου κλάδου την τελευταία πενταετία υπερβαίνει το 10%.

Εν συνεχεία επικεντρώθηκε στους τέσσερις άξονες πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προστασία και ενίσχυση των εργαζομένων.

Αυτοί είναι:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά την ολόπλευρη στήριξη των εργαζομένων και την προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης.

Η Υπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας στη χώρα μας κάτω από το 10% για πρώτη φορά από το 2009, καθώς και στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων οκταμήνου του 2024 που σημειώνει την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί ποτέ, θετικό κατά σχεδόν 300.000 θέσεις εργασίας. Όπως επεσήμανε μάλιστα η ίδια «δεν είναι μόνο ποσοτική η βελτίωση –είναι και ποιοτική. Διότι στο νέο εργατικό δυναμικό συμμετέχουν περισσότερο και πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονταν ιδιαίτερα από την ανεργία όπως οι νέοι, οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι».

  • Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με τη μέριμνα για το ανθρώπινο δυναμικό εντός και εκτός εργασίας.

«Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας, η διασύνδεση της κατάρτισης και των δεξιοτήτων του προσωπικού με την οικονομία και την αγορά εργασίας, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την ποιοτική κατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, καταδεικνύουν το διαρκές και ειλικρινές ενδιαφέρον μας για το δυναμικό μας, που πρέπει να παραμένει δυναμικό και να εξελίσσεται», τόνισε η Υπουργός.

  • Στον τρίτο άξονα η Υπουργός ενέταξε τη σημασία του διαλόγου και των συνεργειών με παραγωγικούς φορείς.

«Θεωρώ μείζονος σημασίας να μαζευτούμε όλοι γύρω από ένα τραπέζι και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, πρακτικές, υλοποιήσιμες, αμοιβαία αποδεκτές, προς το συμφέρον όλων. Αυτό εφαρμόζουμε και αποφέρει μόνο οφέλη», υπογράμμισε.

  • Ο τέταρτος άξονας αφορά στον εξορθολογισμό και την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

«Η στήριξη του εργαζόμενου συνεχίζεται και μετά το πέρας του εργασιακού του βίου», είπε η Υπουργός και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε λύσεις που έχουν δοθεί σε μακροχρόνια προβλήματα του ασφαλιστικού μας συστήματος, όπως για παράδειγμα η εξυπηρέτηση του πολίτη με τον ενιαίο αριθμό για ασφαλιστικά, εργασιακά και κοινωνικά θέματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης 1555, καθώς και η ψηφιοποίηση των εγγράφων του e-EΦΚΑ και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής συντάξεων με την έκδοση πλέον 1.250 κύριων συντάξεων την ημέρα.

Κλείνοντας, η κα Κεραμέως τόνισε ότι «στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πιστεύουμε ότι πέρα και πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και η αξία του» και με δεδομένο ότι οι προκλήσεις θα είναι συνεχώς μεγαλύτερες, ιδιαίτερα στους παραγωγικούς κλάδους, είναι σημαντικό «να συζητήσουμε από κοινού πώς εργαζόμενοι, εργοδότες και Πολιτεία, θα συμπράξουμε στον κοινό μας σκοπό, που δεν είναι άλλος από υγιείς επιχειρήσεις, ασφαλή και ενθαρρυντικά επαγγελματικά περιβάλλοντα, ανάπτυξη και ευημερία για όλες και όλους.».




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 10:11:46

Back to top button