Κόσμος

Ελέγχους στα αεροδρόμια της Ιαπωνίας μετά την έκρηξη αμερικανικής βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Οι ιαπωνικές αρχές θα επιθεωρήσουν το έδαφος πολλών περιφερειακών αεροδρομίων μετά την έκρηξη αμερικανικής βόμβας που χρονολογείτο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και βρισκόταν θαμμένη σε αεροδρόμιο στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών.

Η έκρηξη της βόμβας βάρους 250 κιλών δημιούργησε κρατήρα διαμέτρου πολλών μέτρων στον διάδρομο προσαπογείωσης του αεροδρομίου του Μιγιαζάκι, στη νήσο Κιούσου, στην νότια Ιαπωνία. Αυτό χρησιμοποιείτο ως βάση των καμικάζι στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και από εκεί στέλνονταν δεκάδες αεροπλάνα σε αποστολές αυτοκτονίας.

Από την έκρηξη της βόμβας δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί. Ωστόσο αυτή σημειώθηκε λιγότερο από ένα λεπτό αφού πέρασε ένα αεροπλάνο, σύμφωνα με εικόνες που εξασφάλισε το AFP.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Μεταφορών Τέτσουο Σαΐτο ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή για έλεγχο του εδάφους με τη βοήθεια μαγνητικών ανιχνευτών στο Μιγιαζάκι, αλλά και στα άλλα περιφερειακά αεροδρόμια των Σεντάι, Φουκουόκα και Νάχα, μετέδωσε το δημόσιο μέσο ενημέρωσης NHK.

Τα αεροδρόμια αυτά στέγαζαν στρατιωτικές υποδομές στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κι άλλα αμερικανικά πυρομαχικά που δεν είχαν εκραγεί βρέθηκαν το 2011 και το 2021 στο αεροδρόμιο του Μιγιαζάκι, όπως και σε γειτονικό εργοτάξιο το 2009.

Προτού ρίξει στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τις ατομικές βόμβες που προκάλεσαν τον θάνατο 214.000 ανθρώπων τον Αύγουστο του 1945, ο αμερικανικός στρατός βομβάρδισε επίσης πολύ δεκάδες άλλες ιαπωνικές πόλεις και τοποθεσίες που κρίνονταν στρατηγικής σημασίας.

Οι βομβαρδισμοί αυτοί προκάλεσαν εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, εκ των οποίων 100.000 στο Τόκιο μόνο σε μία νύχτα, τον Μάρτιο του 1945.

Σε διάστημα 12 μηνών ως τον περασμένο Απρίλιο, ο ιαπωνικός στρατός έχει αποσύρει με κάθε ασφάλεια 2.348 μηχανισμούς που δεν είχαν εκραγεί, εκ των οποίων τους 441 στον νομό της Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, σύμφωνα με τις ιαπωνικές αρχές.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 13:09:35

Back to top button