Υγεία

Πόσο μας προστατεύει από τη σοβαρή νόσο το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο

Τι δείχνουν τα δεδομένα από την εποχή της γρίπης που μόλις τελειώνει στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη.

Καθώς μπαίνει η άνοιξη στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, οι επιστήμονες συγκεντρώνουν περισσότερα στοιχεία για την προστασία που μπορεί να παρέχει το εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο έναντι της σοβαρής γρίπης και των επιπλοκών της.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μερικές χιλιάδες ασθενείς σε πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής αποκαλύπτει ότι η προστασία αυτή θα είναι κατά μέσον όρο σχεδόν 35%. Ωστόσο θα είναι πολύ υψηλότερη στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι πάσχοντες από υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Η πλειονότητα των ασθενών που εντάχθηκαν στη μελέτη ήταν μολυσμένοι με το στέλεχος Α(Η3Ν2) του ιού της γρίπης. Επομένως η προαναφερθείσα προστασία από το αντιγριπικό εμβόλιο θα ισχύσει εφ’ όσον επικρατήσει και στο βόρειο ημισφαίριο το ίδιο στέλεχος.

Τα νέα δεδομένα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές από τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), ενέταξαν στη μελέτη τους 11.751 ασθενείς.

Οι ασθενείς προέρχονταν από Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη και Ουρουγουάη. Περισσότερο από το 58% ήταν μικρά παιδιά. Το 14,5% ήταν μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες με συννοσηρότητες. Το περίπου 27% ήταν ηλικιωμένοι.

Τα ευρήματα

Από τους ασθενείς αυτούς, μόνο ο ένας στους πέντε (το 21,3%) είχαν εμβολιαστεί εναντίον της γρίπης. Το αντιγριπικό εμβόλιο φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο με βαριά γρίπη κατά 34,5%. Αυτό ήταν όμως ο μέσος όρος. Η επιμέρους μείωση του κινδύνου ήταν:

  • 58,7% στους ασθενείς με συννοσηρότητες (δηλαδή με υποκείμενα προβλήματα υγείας)
  • 39% στα μικρά παιδιά
  • 31,2% στους ηλικιωμένους

Η μείωση του κινδύνου με το εφετινό αντιγριπικό εμβόλιο βρίσκεται εντός του μέσου όρου που ιστορικά παρατηρείται με τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης Η3Ν2. Αυτός ο μέσος όρος κυμαίνεται μεταξύ 24% και 43%, γράφουν οι επιστήμονες.

Η εποχή της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη τυπικά διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, η εποχή της αρχίζει οσονούπω.

Η γρίπη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μία μετρίας βαρύτητας, διαχειρίσιμη νόσος. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, είναι σοβαρή και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μπορεί επίσης να απειλήσει τη ζωή. Στη χώρα μας λ.χ. καταγράφηκαν τον περυσινό χειμώνα 149 σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύτηκαν στην εντατική. Οι 71 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου αυξάνεται με την ηλικία και με τις συννοσηρότητες. Στην παρούσα μελέτη, λ.χ., το 59% των ασθενών που χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο ήταν ηλικιωμένοι. Αν όμως είχαν κάνει όλοι το αντιγριπικό εμβόλιο, όπως συνιστάται, θα ήσαν πολύ λιγότεροι.

Φωτογραφία: iStock


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-04 08:09:09

Back to top button