Ελλάδα

«Καμπανάκι» από τους μετεωρολόγους – Πού και πότε θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Cassandra»

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Παρασκευή (4/10) φέρνει η κακοκαιρία «Cassandra» ερχόμενη από την Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια, επηρεάζοντας κυρίως τις βόρειες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, ο καιρός θα παρουσιάσει απότομη επιδείνωση, με τα φαινόμενα την Παρασκευή να είναι τοπικά ισχυρά σε Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο, ενώ το Σάββατο θα βρέξει και στην κεντρική Ελλάδα, όπως και σε Μακεδονία, Θράκη και ακολούθως στο ΒΑ Αιγαίο.

H πρόγνωση Μαρουσάκη

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες αλλά και για πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Μάλιστα, ο κ. Μαρουσάκης προειδοποιεί για μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενώ αναφέρει πως σε μια σειρά από γεωγραφικά διαμερίσματα είναι πιθανό να πέσουν πολύ μεγάλοι όγκοι νερού, λόγω της κακοκαιρίας.

«Στα παραπάνω γεωγραφικά διαμερίσματα είναι πιθανό να δούμε συνολικό όγκο νερού που μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τους 100 τόνους ανά στρέμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας αναλυτικούς χάρτες.

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

Αντίστοιχα, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας αναλύει με χάρτες ποιες περιοχές και πώς θα επηρεαστούν.

Με ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι η «παν-Ιταλική κακοκαιρία Cassandra» θα φέρει καταιγίδες, σκόνη, θυελλώδεις νοτιάδες και 32άρια σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ίδιο, την Παρασκευή (4/10) το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ισχυρές καταιγίδες θα έχουν: Κέρκυρα, Παξοί, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Άρτα, Ιωάννινα, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Αιτωλοακαρνανία.

Το Σάββατο (5/10) από το πρωί ισχυρές καταιγίδες θα έχουν: Λευκάδα, Κεφαλονιά, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, ενώ από το μεσημέρι θα βρέχει σε: Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες, Καβάλα και Θάσο.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου, την Παρασκευή περιμένουμε λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το μεσημέρι σε Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, από το βράδυ και στη δυτική Πελοπόννησο. Οι άνεμοι νότιοι έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει τους 29 με 32 βαθμούς.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια, σύμφωνα με την κα Ζιακοπούλου. Οι άνεμοι νότιοι έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 22 έως 30 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε παροδική συννεφιά. Οι άνεμοι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 16 έως 28 βαθμούς.

Το Σάββατο παροδικές βροχές και καταιγίδες ισχυρές περιμένουμε στα δυτικά και από το μεσημέρι και στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο. Πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και την Μακεδονία. Οι άνεμοι νότιοι έως 6 μποφόρ και σταδιακά στο Ιόνιο δυτικοί, η θερμοκρασία θα σημειώσει πιο αισθητή πτώση στα δυτικά.

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ

Το φαινόμενο αναμένεται από το απόγευμα της Παρασκευής (4/10) μέχρι το βράδυ του Σαββάτου (5/10), με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα, αναφέρει η ΕΜΥ.

Την Παρασκευή (4/10) από τις απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν αρχικά το βόρειο Ιόνιο και βαθμιαία την Ήπειρο, τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Πιθανόν, κατά τη διάρκεια της νύχτας να επηρεαστούν πρόσκαιρα και τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.
Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα στα βορειοδυτικά.

Το Σάββατο (5/10):

  • Από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσουν τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.
  • Από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-03 21:46:01

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button