Κόσμος

Στη φυλακή Αμερικανός που κλωνοποίησε γιγαντιαίο κριάρι

Ενας κτηνοτρόφος στην αμερικανική Πολιτεία της Μοντάνα καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών επειδή κλωνοποίησε ένα γιγάντιο είδος κριαριού και πούλησε τους απογόνους του σε υψηλές τιμές για να χρησιμοποιηθούν ως κυνηγετικά θηράματα.

Οπως αναφέρει το BBC, ο 81χρονος Αρθουρ Σούμπαρτ, εισήγαγε παράνομα μέρη του σώματος του άγριου κριού ράτσας Μάρκο Πόλο –του μεγαλύτερου στον κόσμο– από το Κιργιστάν, και ακολούθως έστειλε το γενετικό υλικό σε ένα εργαστήριο για να δημιουργήσει κλωνοποιημένα έμβρυα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης.

Η κλωνοποίηση οδήγησε στη δημιουργία ενός αρσενικού ζώου το οποίο ονόμασε «βουνίσιο βασιλιά της Μοντάνα». Στη συνέχεια το κλωνοποιημένο πρόβατο χρησιμοποιήθηκε για τη γονιμοποίηση προβατίνων, οι απόγονοι των οποίων πωλήθηκαν σε καταυλισμούς σκοποβολής – χώρους όπου απελευθερώνονται αιχμάλωτα ζώα ως θηράματα για κυνήγι.

«Πρόκειται για ένα τολμηρό σχέδιο με στόχο τη δημιουργία μαζικών υβριδικών ειδών προβάτων προς πώληση, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως κυνηγετικά θηράματα» αναφέρει ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης (ENRD).

Τα αρσενικά αγριοπρόβατα της ράτσας Μάρκο Πόλο ζυγίζουν πάνω από 135 κιλά και έχουν κέρατα μήκους πάνω από 1,5 μέτρο. Τα κριάρια, που προέρχονται από τα βουνά της περιοχής Παμίρ της Κεντρικής Ασίας, προστατεύονται από τη Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Επαπειλουμένων Ειδών (CITES).

Η εισαγωγή τους απαγορεύεται στην Πολιτεία της Μοντάνα για την προστασία των ιθαγενών προβάτων από ασθένειες, αλλά και για την πρόληψη της δημιουργίας υβριδίων. Ο Σούμπαρτ είναι ιδιοκτήτης του Sun River Enterprises LLC, ενός ράντσου που εκτρέφει και πουλάει «εναλλακτικά» ζώα για ιδιωτικά κυνήγια – στα οποία οι κυνηγοί τα πυροβολούν έναντι αμοιβής, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν ότι πούλησε σπέρμα του βουνίσιου βασιλιά της Μοντάνα, μαζί με υβριδικά πρόβατα, σε τρία άτομα στο Τέξας. Ακόμη, ένας κάτοικος της Πολιτείας της Μινεσότα έφερε τα θηλυκά πρόβατά του στο ράντσο του Σούμπαρτ για να γονιμοποιηθούν. Η εμπορική αξία ενός απογόνου του βουνίσιου βασιλιά ξεπερνά τα 9.000 ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της μαύρης αγοράς.

Ο δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μοντάνα, Μπράιαν Μόρις, ανακοίνωσε ότι δυσκολεύτηκε να καταλήξει στην έκταση της ποινής, αλλά ήταν υποχρεωμένος να αποτρέψει μελλοντικές απόπειρες «αλλαγής της γενετικής σύνθεσης των πλασμάτων» στον πλανήτη.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, στον κτηνοτρόφο επιβλήθηκε και πρόστιμο ύψους 20.000 δολαρίων (18.100 ευρώ). Το κλωνοποιημένο αρνί θα σταλεί σε ζωολογικό κήπο. Μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Σούμπαρτ δήλωσε ότι ντρέπεται για την πράξη του.

«Η φυσιολογική συμπεριφορά μου θόλωσε από τον ενθουσιασμό μου, οπότε έψαξα για οποιαδήποτε γκρίζα περιοχή του νόμου ώστε να φτιάξω το καλύτερο πρόβατο που μπορούσα για αυτή τη συγκεκριμένη βιομηχανία κυνηγιού» δήλωσε μετά την καταδίκη του. «Η οικογένειά μου δεν είχε χρεοκοπήσει ποτέ, αλλά τώρα είμαστε ταπί» συμπλήρωσε μετανιωμένος.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-03 19:24:27

Back to top button