Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: «Ο Έβρος δεν θα πέσει ποτέ» – Χρυσοχοΐδης: «Η Ελλάδα πρότυπο υπεράσπισης συνόρων»

Την επόμενη μέρα στον Έβρο παρουσίασε η κυβέρνηση αναλύοντας τους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης για την περιοχή, στην εκδήλωση για την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ορεστιάδας.

Την ευκαιρία για ανάπτυξη μετά την καταστροφή επεσήμανε άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις των υπουργών του. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης 13 Υπουργοί και Υφυπουργοί της Κυβέρνησης, καθώς και τέσσερις γενικοί γραμματείς.

Παναγιωτόπουλος: Αποδίδουν οι συνεργασίες με Τουρκία και Βουλγαρία

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είπε: «Ο Έβρος δεν θα πέσει ποτέ γιατί έχουν γίνει πολλά περισσότερα για να ενισχυθούν τα προστατευτικά μέσα για την παραβίαση των συνόρων και να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας.

Όπου υπάρχει πόλεμος υπάρχουν και πρόσφυγες και επομένως η χώρας που είναι πόλος έλξης η προορισμός για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν για να επιβιώσουν πρέπει να διαχειριστούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τρόπο συγκεκριμένο και συγκροτημένο στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα που το πρόβλημα έχει έξαρση.

Εδώ στον Έβρο οι ροές στο πρώτο οκτάμηνο του έτους είναι μειωμένες. Αλλού στην Έλλάδα εμφανίζεται αύξηση, αλλά εδώ είναι μειωμένες κάτι που δείχνει ότι το εμπόδιο αποδίδει. Και η συνεργασία με τους γείτονες μας Τούρκους και Βούλγαρους αποδίδει».

Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα αποτελεί επιχειρησιακό πρότυπο υπεράσπισης ευρωπαϊκών συνόρων

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε: Απέναντι στις χιλιάδες των δυστυχισμένων ανθρώπων που ήθελαν να περάσουν τα σύνορα η Ελλάδα είπε όχι. Αυτοί ήταν η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας γιατί ο Μάρτιος του 2020 μοιάζει μακρινός αλλά τότε η Ελλάδα απέδειξε σε όλη την Ευρώπη ότι μπορεί και προστατεύει τα σύνορά της. Και αυτό ήταν μία μεγάλη νίκη της Ελλάδας. Σήμερα η χώρα είναι το επιχειρησιακό πρότυπο της υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων. Από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί 650 συνοριοφύλακες και το 2025 θα πάρουμε άλλους 100.

Έχουμε πλήρη κάλυψη οπτική ηλεκτρονική και ψηφιακή για την προστασία των συνόρων. Έχουμε χτίσει φράχτη 75 χιλιόμετρα σε κρίσιμα σημεία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε γιατί έχουμε κίνητρο την αποστολή μας την οποία είμαστε αφοσιωμένοι αλλά κυρίως έχουμε ως μέχρι στο κίνητρο το δικό σας εθνικό και κοινωνικό φρόνημα».

Θεοδωρικάκος: «Χρηματοδοτούμε με 34 εκατ. τα επενδυτικά σχέδια του Νομού»

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τις δράσεις και τα έργα για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο κλείσιμο του συνόλου των οικονομικών οφειλών προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις από τους προηγούμενους Αναπτυξιακούς και τόνισε ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα λάβει το σύνολο των χρημάτων – συνολικού ύψους 14 εκατ. ευρώ – που έχει αιτηθεί στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου.

Εξασφαλίζεται επίσης η χρηματοδότηση όλων των αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν κατατεθεί στο Νομό Έβρου. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 33.817.534,26 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 22.170.800,72 εκατ. ευρώ αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Θα υπάρξει συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για υλοποίηση αναγκαίων έργων που επηρεάζουν την μεταποίηση και τα μεταφορικά κόστη, ενώ τέλος εκσυγχρονίζεται η ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με έργα προϋπολογισμού 4.730.000 ευρώ, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 30/6/2025.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-03 16:50:37

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button