Οικονομία

«Νευρικές» οι αγορές πετρελαίου – Οι αναλυτές βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή

Οι αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν τώρα μια πραγματική απειλή για τις προμήθειες αργού πετρελαίου, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

 

Από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους που ξεκίνησε η ένοπλη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, οι διαταραχές στην αγορά πετρελαίου ήταν περιορισμένες.

Ωστόσο, το Ιράν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, παράγοντας σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας.

Το παγκόσμιο επίπεδο αναφοράς Brent διαπραγματεύεται τώρα 1,44% υψηλότερα στα 74,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate αυξήθηκαν 1,62% στα 70,95 δολάρια το βαρέλι.

Οι ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές μπορεί σύντομα να γίνουν στόχος για το Ισραήλ, καθώς εξετάζει μια αντεπίθεση, δήλωσαν αναλυτές στο CNBC.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μπορεί τελικά να επηρεάσει την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε ο Saul Kavonic, ανώτερος ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee.

«Το περιθώριο για μια ουσιαστική διαταραχή στον εφοδιασμό πετρελαίου είναι πλέον άμεσο».

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο «κόπωσης από τον γεωπολιτικό κίνδυνο», κατά την οποία οι έμποροι απομάκρυναν τις απειλές για διαταραχές του εφοδιασμού πετρελαίου που προέρχονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και από την Ουκρανία, είπε.

Μέχρι και το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου κινδυνεύει, καθώς η σύγκρουση περικλείει πλέον άμεσα το Ιράν και μια επίθεση ή αυστηρότερες κυρώσεις θα μπορούσαν να στείλουν τις τιμές και πάλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε ο Kavonic.

Πρόκειται γαι μια νέα φάση του πολέμου;

«Καθώς το Ισραήλ στρέφεται από τη Γάζα στον Λίβανο και το Ιράν, ο πόλεμος εισέρχεται σε μια νέα και περισσότερο σχετική με την ενέργεια φάση», δήλωσε στο CNBC ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, προσθέτοντας ότι αναμένει τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση να είναι “δυσανάλογα μεγάλα”.

«Θα χειροτερέψουν τα πράγματα προτού βελτιωθούν», είπε.

Ο Ross Schaap, επικεφαλής της έρευνας της GeoQuant, η οποία αξιοποιεί δομικά δεδομένα και δεδομένα υψηλής συχνότητας για τη δημιουργία βαθμολογιών πολιτικού κινδύνου, δήλωσε ότι το μοντέλο ανάλυσης κινδύνου του οργανισμού για τη σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν, το οποίο παρέμεινε σε τρεις τυπικές αποκλίσεις της μέσης τάσης τα τελευταία 12 χρόνια, είδε μια σημαντική αύξηση μετά τα τελευταία πυραυλικά πλήγματα.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι αναμένονται «πολύ μεγαλύτερα γεγονότα», δήλωσε ο Schaap.

Ο Josh Young, CIO της Bison Interests, ο οποίος παρατηρεί ομοίως μια αυξανόμενη πιθανότητα ενός πιθανού χτυπήματος στις ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές διαταραχή του εφοδιασμού πετρελαίου, δήλωσε ότι αυτό σηματοδοτεί μια «σημαντική κλιμάκωση» από το Ιράν.

Σε περίπτωση που οι ιρανικές εξαγωγές τεθούν εκτός λειτουργίας λόγω επίθεσης, ο Young προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων ανά βαρέλι.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 16:41:47

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button