Κόσμος

ΗΠΑ: «Πολιτισμένο» το debate των υποψηφίων αντιπροέδρων – «καλύτερος» ο Βανς

Οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Τιμ Γουόλζ και Τζέι Ντι Βανς, διασταύρωσαν την Τρίτη, τα ξίφη τους σε ένα «πολιτισμένο» debate, το οποίο σύμφωνα με τους αναλυτές, φέρεται να κέρδισε ο δεύτερος, ο οποίος εμφανίστηκε πιο έμπειρος ομιλητής και πιο άνετος μπροστά στις κάμερες.

Οπως εκτίμησε το BBC, η εμφάνιση του Βανς μπορεί να δώσει μία μικρή ώθηση στον Τραμπ, καθώς απομένουν 35 ημέρες για τις εκλογές.

Οι δύο αντίπαλοι, που έχουν επιτεθεί ο ένας στον άλλον στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, διατήρησαν ήπιους τόνους και προτίμησαν να επικεντρώσουν τα πυρά τους στους υποψήφιους προέδρους, παρά ο ένας στον άλλον.

Η πιο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους ξέσπασε όταν ο Βανς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα επικύρωνε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, απέφυγε να απαντήσει, ερωτηθείς αν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών στην περίπτωση που χάσει ο Τραμπ.

Ο Γουόλζ κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με τους ψευδείς ισχυρισμούς του περί νοθείας στις εκλογές, υποκίνησε την εισβολή υποστηρικτών του στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Ακόμη δηλώνει (ο Τραμπ) ότι δεν έχασε τις εκλογές», πρόσθεσε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών, προτού ρωτήσει τον Βανς ποια είναι η δική του θέση όσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020.

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών απέφυγε και πάλι να απαντήσει και προτίμησε να επιτεθεί στη Χάρις κατηγορώντας την ότι επιδιώκει να λογοκρίνει τις απόψεις με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Ο 60χρονος Γουόλζ , ο φιλελεύθερος κυβερνήτης της Μινεσότα και πρώην καθηγητής λυκείου, και ο 40χρονος Βανς, ένας συντηρητικός γερουσιαστής από το Οχάιο, παρουσιάζονται ως δύο γνήσια τέκνα των μεσοδυτικών πολιτειών, με βαθιά αντίθετες απόψεις για ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τους αμερικανούς πολίτες.

Οι δύο υποψήφιοι και οι σύζυγοί τους συζητούν σε πολύ φιλικό τόνο μετά το τέλος του debate – REUTERS/Mike Segar

Οι δύο πολιτικοί σχολίασαν σειρά θεμάτων: τη Μέση Ανατολή, το Μεταναστευτικό, τη φορολογία, την άμβλωση, την κλιματική αλλαγή και την οικονομία.

Ο Βανς αναρωτήθηκε γιατί η Χάρις δεν έκανε περισσότερα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και τη μετανάστευση και για να βελτιώσει την οικονομία των ΗΠΑ τα τελευταία 3,5 χρόνια που είναι αντιπρόεδρος.

«Αν η Κάμαλα Χάρις είχε τόσο φοβερά σχέδια για το πώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της μεσαίας τάξης, τότε θα έπρεπε να τα εφαρμόσει τώρα, όχι όταν ζητά προαγωγή, αλλά όσο είναι στη δουλειά που της έδωσε ο αμερικανικός λαός πριν από 3,5 χρόνια», είπε ο Βανς.

Ο Γουόλζ από την πλευρά του χαρακτήρισε τον Τραμπ «ασταθή», που δίνει προτεραιότητα «στα συμφέροντα των δισεκατομμυριούχων».

Ο 60χρονος κυβερνήτης απάντησε στις επικρίσεις του Βανς για τη μετανάστευση επιτιθέμενος στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών ο οποίος άσκησε πιέσεις στα μέλη του κόμματός του στο Κογκρέσο ώστε να αποσύρουν τη στήριξή τους από ένα διακομμματικό νομοσχέδιο για την ασφάλεια των συνόρων.

«Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα», σχολίασε ο Γουόλζ για τη μετανάστευση. «Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε τέσσερα χρόνια για να το πράξει και είχε υποσχεθεί σε εσάς, στους Αμερικανούς, ότι θα είναι εύκολο».

Αντιπαράθεση για τις αμβλώσεις

Το debate που πραγματοποιήθηκε στο CBS Broadcast Center στη Νέα Υόρκη ξεκίνησε με την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή, ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, το οποίο δεν ήταν το δυνατό χαρτί του Γουόλζ, σύμφωνα με το BBC.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών πάντως είπε ότι ο Τραμπ είναι πολύ «ασταθής» και θετικά διακείμενος προς τυράννους για να μπορεί να διαχειριστεί τη σύγκρουση, ενώ ο Βανς ισχυρίστηκε ότι επί προεδρίας Τραμπ ο κόσμος έγινε «πιο ασφαλής».

Ο Βανς υπερασπίστηκε τον εαυτό του ερωτηθείς για τα επικριτικά του σχόλια κατά του Τραμπ, το 2016.

«Εκανα λάθος για τον Ντόναλντ Τραμπ. Εκανα λάθος πρώτα απ’ όλα επειδή πίστεψα κάποια από τα δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία απεδείχθη ότι ήταν ψευδείς παραποιήσεις των πεπραγμένων του. Αλλά το πιο σημαντικό, ο Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε στον αμερικανικό λαό», τόνισε.

Ο Γουόλζ επέκρινε τον πρώην πρόεδρο και για τον διορισμό στο Ανώτατο Δικαστήριο τριών συντηρητικών δικαστών, κάτι που το οδήγησε να ανατρέψει το καλοκαίρι του 2022 προηγούμενη απόφασή του που προστάτευε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

«Είμαστε υπέρ των γυναικών. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας να παίρνει κανείς μόνος του αποφάσεις», υπογράμμισε ο Γουόλζ.

Ο Βανς, γνωστός για τις βαθιά συντηρητικές του απόψεις για την άμβλωση, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι έχουν «ακραίες» θέσεις για το θέμα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης σε εθνικό επίπεδο των αμβλώσεων, αν και στο παρελθόν έχει δήλωσε ότι στηρίζει πρόταση του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ να επιβληθεί απαγόρευση στις αμβλώσεις μετά τη 15η εβδομάδα της κύησης σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 12:00:42

Back to top button