Κόσμος

Ισραήλ σε Ιράν: Θα απαντήσουμε όταν και όπου εμείς επιλέξουμε

Απειλές εκατέρωθεν εκτοξεύουν Ισραήλ και Ιράν μετά την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας με 181 βαλλιστικούς πυραύλους, το βράδυ της Τρίτης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ τόνισε πως θα ανταποδώσει την επίθεση «σε μέρος και χρόνο που θα επιλέξει», ενώ η Τεχεράνη απάντησε ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», δήλωσε μετά την ιρανική επίθεση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα».

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Σύμφωνα όμως με τις ισραηλινές δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος καθώς και από αεροσκάφη  και πλοία των ΗΠΑ, και αεροσκάφη της Ιορδανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, όπως είχε γίνει και στην ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, τον Απρίλιο.

Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του.

Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν κάπου 10 πυραύλους για να αναχαιτίσουν τους ιρανικούς. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Ο ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), “κέντρο της τρομοκρατίας”, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο “μάρτυρας” Νασράλα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, “που έχει τρελαθεί”, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

«Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο», προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην «ανακατευτεί», μετά την πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «απόλυτα ψευδές» πως υπήρξε οποιαδήποτε ιρανική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση προτού γίνει η επίθεση.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ» είπε ο Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες για την ανταπόδοση.

Η ιρανική επίθεση καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει την Τετάρτη για να συζητήσει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Λίγο πριν από την ιρανική επίθεση, επτά πολίτες σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν σε τρομοκρατική επίθεση με αυτόματο τουφέκι και μαχαίρι σε βαγόνι και στάση τραμ στη συνοικία Γιάφα του Τελ Αβίβ. Οι δύο παλαιστίνιοι δράστες, από τη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης, σκοτώθηκαν από έναν φύλακα σεκιούριτι και περαστικούς, σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Εξάλλου, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ» σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, λίγη ώρα αφού διέταξε κατοίκους του να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ, το Αλ Μανάρ, έκανε λόγο για 11 ισραηλινές επιδρομές στη νότια Βηρυτό σε δύο ώρες.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 09:53:33

Back to top button