Κόσμος

ΗΠΑ: Προσπάθεια για «πολιτισμένο» κλίμα στο ντιμπέιτ των αντιπροέδρων – Οι διαφωνίες και τα «καρφιά»

Ο Δημοκρατικός Τιμ Γουόλς και ο Ρεπουμπλικανός Τζέι Ντι Βανς βρέθηκαν αντιμέτωποι την Τρίτη 01/10 στο πρώτο ντιμπέιτ των υποψήφιων αντιπροέδρων, που ήταν απροσδόκητα πολιτισμένο στην τελική ευθεία μιας άσχημης προεκλογικής εκστρατείας .

Οι δύο αντίπαλοι, που επιτέθηκαν βίαια ο ένας στον άλλον καθ’όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, υιοθέτησαν ως επί το πλείστον έναν εγκάρδιο τόνο.

Η πιο τεταμένη ανταλλαγή σημειώθηκε κοντά στο τέλος της συζήτησης, όταν ο Βανς -ο οποίος έχει πει ότι δεν θα ψήφιζε για να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020- απέφυγε μια ερώτηση σχετικά με το αν θα αμφισβητούσε τη φετινή ψηφοφορία αν χάσει ο Τραμπ.

Ο Γουόλς απάντησε κατηγορώντας τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ για απάτη στους ψηφοφόρους για την υποκίνηση του όχλου στις 6 Ιανουαρίου 2021 που επιτέθηκε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποτρέψει την πιστοποίηση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν το 2020.

«Ακόμα λέει ότι δεν έχασε τις εκλογές», είπε ο Γουόλς, προτού στραφεί στον Βανς. «Έχασε τις εκλογές του 2020;»

Ο Βανς παρέκαμψε και πάλι την ερώτηση, αντ’ αυτού κατηγορώντας την Χάρις ότι επιδιώκει διαδικτυακή λογοκρισία για αντίθετες απόψεις.

«Αυτή είναι μια καταδικαστική μη απάντηση», είπε ο Γουόλς.

Ο 60χρονος Γουόλς, ο φιλελεύθερος κυβερνήτης της Μινεσότα και πρώην δάσκαλος γυμνασίου, και ο 40χρονος Βανς, συγγραφέας μπεστ σέλερ και συντηρητικός γερουσιαστής των ΗΠΑ από το Οχάιο, έχουν απεικονίσει τους εαυτούς τους ως δύο γιους της μεσοδυτικής καρδιάς της Αμερικής με βαθιά αντίθετες απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν η χώρα.

Οι δύο αντίπαλοι αντάλλαξαν πυρά εκατέρωθεν στην τελευταία τους αναμέτρηση πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, διαφωνώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη μετανάστευση, τους φόρους, τις αμβλώσεις, την κλιματική αλλαγή και την οικονομία.

Αλλά σε γενικές γραμμές οι δύο άντρες φάνηκαν να προτίθενται να δείχνουν «πολιτισμένοι», ευχαριστώντας ο ένας τον άλλον, ακόμα και όταν καταφέρονταν εναντίον των υποψήφιων για το προεδρικό αξίωμα.

Μεταναστευτικό

Οι δύο υποψήφιοι διαφώνησαν για το μεταναστευτικό. Ο Τιμ Γουόλς κατηγόρησε τον Τζέι Ντι Βανς, πως προσπαθεί να «στερήσει την ανθρώπινη ιδιότητα» από τους μετανάστες.

Ο Βανς συγκαταλέγεται στις πρώτες μορφές των Ρεπουμπλικάνων που αναπαρήγαγαν την ψευδή θεωρία πως αϊτινοί μετανάστες τρώνε γάτες και σκύλους κατοίκων της πόλης Σπρίνγκφιλντ, που επανέλαβε κατόπιν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στη δική του τηλεμαχία με την κυρία Χάρις.

«Οι συνέπειες στο Σπρίνγκφιλντ είναι πως ο κυβερνήτης (σ.σ. της πολιτείας Οχάιο) χρειάστηκε να στείλει τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να συνοδεύουν τα παιδιά (μεταναστών) που πάνε σχολείο», είπε ο κ. Γουόλς.

«Το να υποστηρίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ και το να μη γίνεται προσπάθεια για να εξευρεθεί λύση (σ.σ. στο πρόβλημα της μετανάστευσης) έχει γίνει προεκλογικό επιχείρημα, κι όταν αυτό γίνεται προεκλογικό επιχείρημα συκοφαντούμε και στερούμε την ανθρώπινη ιδιότητα από άλλα ανθρώπινα όντα», επέμεινε.

Αμβλώσεις

Γουόλς-Βανς διαφώνησαν και στο ζήτημα των αμβλώσεων. Ο Τζέι Ντι Βανς κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς πως προβάλλουν «ριζοσπαστικές» θέσεις «υπέρ της άμβλωσης».

«Είμαστε υπέρ των γυναικών. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας να κάνεις τις δικές σου επιλογές», αντέτεινε από τη δική του πλευρά ο κ. Γουόλς.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 07:36:42

Back to top button