Auto

Mazda MX-5 ανεβάζει 13.000 rpm με μοτέρ CBR1000RR [video]

Το Mazda MX-5 είναι το πιο καλοπουλημένο ρόουντστερ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, αλλά ποτέ δεν είχε ισχυρά μοτέρ που θα αναδείκνυαν την αξιοσύνη του. Κάτι που έχει εκμεταλλευτεί μια ολόκληρη γενιά βελτιωτών.

Κάποιοι όμως επιλέγουν να μη βελτιώσουν τους υπάρχοντες 4κύλινδρους εργοστασιακούς ατμοσφαιρικούς κινητήρες, αλλά να τοποθετήσουν κατευθείαν πιο εξωτικά μοτέρ. Έτσι, έχουμε δει διάφορα Mazda MX-5 με LS2 V8 των 6,0 lt κι απόδοση 450 ίππους. Ακόμα κι ημί-εργοστασιακή έκδοση από την Αυστραλία με κομπρεσοράτο 4λιτρο V8 κι απόδοση 430 ίππους και κυρίως 575 τρομακτικά Nm. Φαντάζεσαι πώς θα σπινάρει με όλες τις σχέσεις σε τυπικό ελληνικό οδόστρωμα…

Στροφάρισμα στα ουράνια, σειριακό σασμάν, ήχος που ματώνει. Τι άλλο να ζητήσεις; Ίσως μια όπισθεν

Μέχρι και μηχανικά μέρη από Subaru Impreza WRX φόρεσε ο φιλότιμος Ιάπωνας. Ναι, και την τετρακίνηση. Τώρα ήρθε η ώρα να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό: Κινητήρα και κιβώτιο από μοτοσικλέτα. Από Honda CBR1000RR του 2008.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Έκανε τον γύρο του κόσμου με ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Με την απόδοση να φτάνει τους 180 ίππους και τη ροπή τα 161 Nm, θα περίμενε κανείς ότι το Mazda MX-5 γίνεται πολύ γρήγορο. Η αλήθεια είναι πως ακούγεται πιο γρήγορο από όσο είναι στην πραγματικότητα, με τον ήχο της εξάτμισης να τρυπάει τύμπανα. Αλήθεια, ο ιδιοκτήτης φοράει ωτοασπίδες για να το οδήγησει.

Η όλη εμπειρία είναι αρκετά ασυνήθιστη για τους λάτρεις των τεσσάρων τροχών. Η κίνηση προς τα πίσω γίνεται με σπρώξιμο του αυτοκινήτου, αφού δεν υπάρχει όπισθεν. Και το σειριακό σασμάν προσδίδει άλλη χάρη στην όλη εμπειρία. Με την 1η σχέση να φτάνει σχεδόν τα 100 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Engler V12, μοιάζει με σούπερκαρ αλλά είναι 4τροχη μοτοσικλέτα

Επειδή όμως η δυναμομέτρηση έδειξε μόλις 160 ίππους στις 11.500 rpm, ο περήφανος κάτοχος έκανε μια ελπιδοφόρα δήλωση: «Σίγουρα νομίζεις ότι είναι πιο γρήγορο από την πραγματικότητα κι είναι απόλαυση ένας μικρός κινητήρας μοτοσικλέτας να κινεί ένα κανονικό αυτοκίνητο. Αλλά την επόμενη φορά που το Miata να ανέβει σε δυναμόμετρο, θα φοράει και τουρμπίνα».

 




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-02 00:47:24

Back to top button