Ελλάδα

Ολονύχτια και σκληρή μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στην Κορινθία – Στάχτη έγιναν 50.000 στρέμματα

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και σήμερα (01.10.2024) στην Κορινθία με την φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή να καίει ακόμη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο της φωτιάς, οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν πολλές διάσπαρτες εστίες σε πολλά μέρη της Κορινθίας.

Τα προβλήματα εντοπίζονται σε Σοφιανά, Σπατανέϊκα, Ψαθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος, όπως δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Επί ποδός βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, με 570  πυροσβέστες, 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 160 οχήματα.

«Αντιμετωπίζουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση με τη φωτιά στην Κορινθία, δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμαζόμαστε στην Πελοπόννησο», είπε ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας ο οποίος συνέστησε «ψυχραιμία, υπομονή και σκληρή δουλειά».

Αυτή τη στιγμή τα ενάερια μέσα έχουν σταματήσει τις ρίψεις νερού, αλλά από το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν ξανά το έργο τους για να σταματήσουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Αυτή τη στιγμή οι άνεμοι έντασης 2 – 3 μποφόρ κάνουν πιο εύκολο το έργο των πυροσβεστών αν και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς.

Η πύρινη λαίλαπα ενεργοποίησε τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έστειλε αεροπλάνα στην Ελλάδα για να βοηθήσει στο έργο των πυροσβεστών.

Η Ε.Ε. έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές.

Η φωτιά ξεκίνησε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά. Δυστυχώς δύο άνδρες ηλικίας 35 και 40 χρόνων άφησαν την τελευταία τους πνοή όταν προσπάθησαν να σώσουν έναν φίλο τους βοσκό.

Η έκταση του μετώπου έφτασε μέχρι και τα 32 χλμ. ενώ οι φλόγες «έγλυψαν» ακόμη και την εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου.

Κλειστά τα σχολεία και αύριο

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημέρωσε τους πολίτες του ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την φωτιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο Τετάρτη 2/10.

«Η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

Η πρώτη θλιβερή αποτίμηση

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια, η πρώτη αποτίμηση κάνει λόγο για τουλάχιστον 50.000 στρέμματα τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

«Νομίζουμε ότι έχουμε μπορέσει να προστατεύσουμε το πολύ μεγάλο κομμάτι των περιουσιών των συμπολιτών μας μέχρι τώρα. Αυτά τα χωριά που είναι της τάξεως των 15, 20, 25, 30, 35 κατοίκων και λίγο παραπάνω ως προς τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους, αλλά η τάξη μεγέθους μιας καταστροφής είναι κάτι το οποίο πλέον εντάσσεται στην εποχή, σε αυτά τα οποία ζούμε και στις συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουμε», είπε.

Οι ζημιές δυστυχώς είναι ανυπολόγιστες.

Υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο.

Στις φλόγες τυλίχθηκε επίσης και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Λυγιάς.

700 χλμ μακριά από την εστία έφτασε ο καπνός της φωτιάς

Συγκλονιστική ήταν η σημερινή ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά όπου δημοσίευσε μία δορυφορική φωτογραφία στα social media, δείχνοντας πως ο καπνός της φωτιάς έφτασε ως και 700 χλμ. μακριά από το μέτωπο.

«Λόγω της διατήρησης του βορειοδυτικού ρεύματος, αυτό το τριήμερο ο καπνός διαχέεται και σε μεγάλο μέρος και του Νοτιοανατολικού Κρητικού, περίπου 700km μακριά από την εστία της πυρκαγιάς», έγραψε στην ανάρτηση ο μετεωρολόγος.

To άρθρο Ολονύχτια και σκληρή μάχη με τις διάσπαρτες εστίες στην Κορινθία – Στάχτη έγιναν 50.000 στρέμματα δημοσιεύτηκε στο site σήμερα .


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 23:21:26

Back to top button