Κόσμος

Ομόφωνη καταδίκη της ιρανικής επίθεσης από την ΕΕ – Διεθνείς αντιδράσεις

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση απευθύνει η διεθνής κοινότητα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων από το Ιράν προς το Ισραήλ, την ώρα που και οι δύο χώρες εξαπολύουν εκ νέου απειλές, με τον κίνδυνο για μια περιφερειακή σύγκρουση να μοιάζει πλέον εξαιρετικά πιθανός. 

Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις επιθέσεις του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, οι οποίες συνιστούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια, τονίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. Επισημαίνει ότι η ΕΕ επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της για την ασφάλεια του Ισραήλ και για τη σταθερότητα ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Διαδοχικά κύματα επιθέσεων και αντιποίνων τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη σειρά συγκρούσεων, αναφέρει ο Πίτερ Στάνο και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων και στην αποτροπή ενός επικίνδυνου περιφερειακού πολέμου.

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον σκοπό αυτό και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με όλους τους παράγοντες, καταλήγει.

Μπορέλ: Άμεση κατάπαυση του πυρός

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ σε ανάρτηση του στο Χ.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προειδοποιεί ότι «ο επικίνδυνος κύκλος των επιθέσεων και των αντιποίνων κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο» και προσθέτει ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την περιοχή.

Προσθέτει, τέλος, ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη να συμβάλει στην αποτροπή ενός περιφερειακού πολέμου.

Μισέλ: Να σταματήσει η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Την έντονη καταδίκη του για την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτηση του στο “Χ”.

«Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, η οποία αποτελεί απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το θανατηφόρο κλιμακούμενο σπιράλ στη Μέση Ανατολή πρέπει να σταματήσει τώρα. Ένας περιφερειακός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση και την προστασία της ζωής των αμάχων», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέσω του “Χ”

Καταδίκη από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο «καταδικάζει πλήρως τις ενέργειες του Ιράν», δήλωσε η Downing Street, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση σε ολόκληρη την περιοχή.

Βερολίνο: Το Ιράν οδηγεί την περιοχή στο χείλος της αβύσσου

Με ανάρτησή της στο Χ, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι το Βερολίνο καταδικάζει την ιρανική επίθεση με τους «εντονότερους δυνατούς όρους», καλώντας το Ιράν να σταματήσει αμέσως την επίθεση.

«Εχουμε προειδοποιήσει το Ιράν γι’ αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Το Ιράν πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεση. Οδηγεί την περιοχή στο χείλος της αβύσσου», ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ στην ανάρτησή της.

Γκουτέρες: «Αυτό πρέπει να σταματήσει»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη «διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με νέα κλιμάκωση μετά την κλιμάκωση» και σε δήλωσή του στο πρακτορείο Reuters είπε: «Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση πυρός», ανέφερε.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 23:39:01

Back to top button