Οικονομία

Eurostat: Επιμένει στο 3% o πληθωρισμός στην Ελλάδα – στο 1,8% στην Ευρωζώνη

Η καθοδική πορεία των τιμών σε ενέργεια και η μείωση του ρυθμού ανόδου στον κλάδο των υπηρεσιών συνέβαλαν στην επιβράδυνση του πληθωρισμού της χώρα μας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα τουλάχιστον με τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, την Τρίτη.  Παρόλα αυτά, οι τιμές σε τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το αποτέλεσμα, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat, δείχνει επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα, στο 3% από 3,2% τον Αύγουστο.

Πρόκειται ωστόσο για τον τέταρτο υψηλότερο πληθωρισμό σε επίπεδο ευρωζώνης, καθώς η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα ήταν μικρότερη από την αντίστοιχη στο σύνολο των 20 χωρών του ευρώ.

Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εurostat, στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κατέγραψε νέα πτώση στο 1,8% από 2,2% τον Αύγουστο.

Είναι η πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια που επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για πληθωρισμό κάτω του ορίου του 2%, γεγονός που ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Τον μεγαλύτερο πληθωρισμό κατέγραψε το Βέλγιο με 4,5%, για να ακολουθήσουν η Ολλανδία με 3,3% και η Εσθονία με 3,2%. Κροατία και Ελλάδα κατέγραψαν πληθωρισμό 3% σύμφωνα με τη Eurostat.

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό κατέγραψε η Ιρλανδία με 0,2%.

Στη χώρα μας παρατηρείται νέα άνοδος του πληθωρισμού των τροφίμων καθώς η αύξηση έφτασε τον Σεπτέμβριο στο 2,8% (από 2% τον Αύγουστο, 1,4% τον Ιούλιο και 1,3% τον Ιούνιο). Μιλάμε δηλαδή για αύξηση 2,8% επί των ήδη αυξημένων τιμών που είχαμε στα τρόφιμα τον Σεπτέμβριο του 2023.

Μείωση είχαμε στον ρυθμό ανόδου των τιμών στην ενέργεια με τον σχετικό δείκτη στην Ελλάδα να διαμορφώνεται στο -1,1% από αύξηση 2,2% τον Αύγουστο. Επιβράδυνση καταγράφεται στον ρυθμό ανόδου των τιμών στον κλάδο των υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,4% από 4,7% τον Αύγουστο.

Σε επίπεδο ευρωζώνης, ο ρυθμός αύξησης των τιμών στον κλάδο των τροφίμων-ποτών και καπνού έφτασε στο 2,4% από 2,3% τον Αύγουστο. Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες μειώθηκαν περαιτέρω κατά 6% από 3% τον Αύγουστο. Όσον αφορά τις υπηρεσίες, το Σεπτέμβριο κατέγραψαν μικρή άνοδο στο 4% έναντι αύξησης με ρυθμό 4,1% τον Αύγουστο.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 14:59:00

Back to top button