Κόσμος

Συναγερμό σήμανε η Ουάσινγκτον: «Επίκειται πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ»

Το απόγευμα της Τρίτης, το Ιράν ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, τον οποίο επικαλούνταν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον δήλωνε ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν ενεργά σε αμυντικές προετοιμασίες για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στην επίθεση, η οποία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, θα είχε «σοβαρές συνέπειες» εναντίον της Τεχεράνης.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε αφού το Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι πραγματοποίησε «περιορισμένη» χερσαία εισβολή στο Λίβανο κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Απευθυνόμενος στον ισραηλινό λαό, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, το απόγευμα της Τρίτης, δήλωσε: «Αυτό που σας ζητώ είναι δύο πράγματα: Πρώτον, να υπακούσετε αυστηρά στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου. Αυτό σώζει ζωές. Και δεύτερον, να μείνετε ενωμένοι. Θα σταθούμε σταθερά μαζί στις δύσκολες ημέρες που έρχονται. Μαζί θα σταθούμε, μαζί θα πολεμήσουμε και μαζί θα νικήσουμε».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Λόιντ Οστιν, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, είχε προειδοποιήσει το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες» εάν αποφάσιζε να εξαπολύσει άμεση στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Παρομοίως, ο Ντέιβιντ Λάμι, ο βρετανός ΥΠΕΞ, είχε προτρέψει τον ιρανό ομόλογό του σε αυτοσυγκράτηση, σε απευθείας επικοινωνία μαζί του.

«Κανείς μας δεν θέλει να δει έναν περιφερειακό πόλεμο, το τίμημα θα ήταν τεράστιο για τη Μέση Ανατολή και θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Λάμι.

Το Ιράν είχε απειλήσει με εκδίκηση για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς, που έγινε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο. Επανέλαβε το ίδιο μετά την εξόντωση του Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ, την περασμένη Παρασκευή στη Βηρυτό.

Το καθεστώς των μουλάδων είχε εξαπολύσει περισσότερους από 300 πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ, τον Απρίλιο, αλλά σχεδόν όλοι είχαν καταρριφθεί από τους Ισραηλινούς με τη συνδρομή πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 17:14:18

Back to top button