Κόσμος

Die Zeit: Ο Σολτς σκέφτεται να γεφυρώσει το χάσμα με τον Πούτιν

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο να έρθει σε απευθείας επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Αυτό υποστηρίζει η DIE ZEIT, που επικαλείται ως πηγή «κυβερνητικούς κύκλους».

Το γερμανικό Μέσο αναφέρει πως προβλέπεται τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ενόψει της συνόδου της G20 στη Βραζιλία, τον Νοέμβριο. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημο αίτημα από τη γερμανική πλευρά.

Αν συμβεί αυτό, ο Σολτς θα είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης χώρας που υποστηρίζει την Ουκρανία, ο οποίος θα επιδιώξει να έχει εκ νέου άμεση επαφή με τον Πούτιν. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Σολτς και Πούτιν πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μίλησαν επίσης για τελευταία φορά με τον Πούτιν το 2022.

Παράλληλα, η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη. Η Ρωσία στοχοποιεί εδώ και μήνες τον ενεργειακό κλάδο της χώρας και ο χειμώνας πλησιάζει. Οι διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω στήριξη της Ουκρανίας πρόκειται να διεξαχθούν στη Γερμανία στα μέσα Οκτωβρίου. Ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τους υπόλοιπους ηγέτες σε συνάντηση.

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία παραμένουν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι θα διευρύνει τα κριτήρια για μια πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων. Η ανακοίνωση εκλήφθηκε από τους παρατηρητές ως απειλή – και – κατά των δυτικών υποστηρικτών της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τις στρατιωτικές της δαπάνες: περίπου 130 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για το 2025, δηλαδή περίπου 30% περισσότερα.


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 16:14:53

Back to top button