Κόσμος

Λίβανος: Χιλιάδες εκτοπισμένοι κοιμούνται στους δρόμους στη βόρεια Βηρυτό

Με το Ισραήλ να έχει ξεκινήσει τη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, πολίτες και πρόσφυγες φεύγουν μαζικά από τις πληγείσες περιοχές, αναζητώντας καταφύγιο σε πιο ασφαλή σημεία στο βόρειο Λίβανο, ακόμα και στην εμπόλεμη Συρία.

Φωτογραφίες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, απεικονίζουν οικογένειες, μανάδες και παιδιά που διέφυγαν από τις ισραηλινές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, να ξεκουράζονται σε δρόμους και πλατείες στη βόρεια Βηρυτό.

Μάλιστα, νωρίς το πρωί της Τρίτης 01/010, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση σε κτήριο στον παλαιστινιακό καταυλισμό Ain al-Hilweh κοντά στη Σιδώνα του νότιου Λιβάνου, ανέφεραν παλαιστινιακή πηγή και λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης. Είναι το πρώτο χτύπημα στον πολυπληθή καταυλισμό, τον μεγαλύτερο στο Λίβανο, από τότε που ξέσπασαν διασυνοριακές εχθροπραξίες πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες UNRWA παρέχει υπηρεσίες σε σχεδόν 50.000 πρόσφυγες στον καταυλισμό. Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι πρόσφυγες προέρχονταν κυρίως από παράκτιες πόλεις της Παλαιστίνης πριν από το 1948, αλλά τα τελευταία χρόνια στέγαζε επίσης Σύρους που είχαν εγκαταλείψει τον εμφύλιο πόλεμο της χώρας τους.

Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διέφυγαν προς τη Συρία μετά τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον Λίβανο, ανέφερε χθες, Κυριακή 01/10 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), αριθμός που διπλασιάστηκε μέσα σε δύο ημέρες.

Αξιωματούχοι λένε ότι περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ έως και ένα εκατομμύριο μπορεί να έχουν εκτοπιστεί.

Τουλάχιστον 95 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 172 τραυματίστηκαν από ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, χθες Δευτέρα 30/09.




Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 10:07:26

Back to top button