Ελλάδα

Πύρινος εφιάλτης στο Ξυλόκαστρο – .

Οι δυνατοί άνεμοι και το τεράστιο πύρινο μέτωπο, που εκτεινόταν σε μήκος 32 χιλιομέτρων έκαναν για δεύτερη νύχτα εξαιρετικά δύσκολη την κατάσταση με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο.

Η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στο Ξυλόκαστρο συνεχίστηκε χωρίς ενιαίο μέτωπο, με τους κατοίκους να ζουν το διαρκή εφιάλτη των αναζωπυρώσεων από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή.

Η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα με το ένα εξ αυτών να βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, η κυκλοφορία στην οποία έχει διακοπεί από χθες το βράδυ. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο.

Επί ποδός βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Στο σημείο επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν στις 7.20 το πρωί όσοι βρίσκονται στις περιοχές Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά και Ρέθι.

Μέτωπο 32 χιλιομέτρων – Δύο πυροσβέστες στο Νοσοκομείο

Η καταστροφική πυρκαγιά, που ξέσπασε από το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Ροζενά, εκτείνεται σε μήκος 32 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, χθες, μέσω του 112 είχαν σταλεί μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Η φωτιά που καίει δύο 24ωρα μαίνεται σε πολλά μέτωπα. Από τον Πύργο πέρασε στη Λυγιά ενώ έχει φθάσει στα Τρίκαλα Κορινθίας που καίει σε δύσβατη περιοχή στο Ξανθοχώρι και τα Σοφιανά.

Πολλαπλές ενεργές εστίες και στη Λυγιά. Η φωτιά πέρασε από τον Πύργο στο χωριό, στην πάνω πλευρά της εθνικής οδού και οι φλόγες έχουν περικυκλώσει ένα σπίτι ενώ είναι πολύ κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ. Ηδη από το πρωί έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση στον Πύργο.

Δύο πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αττικής. Ο ένας με αναπνευστικά προβλήματα και ο άλλος από πίεση του νερού. Μάχη με τις φλόγες δίνουν τα εναέρια μέσα, πυροσβέστες αλλά και εθελοντές με υδροφόρες.

Τραγική η κατάσταση, λέει ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Όπως πρόσθεσε «υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». Μάλιστα, όπως περιγράφει ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η μάχη δίνεται για να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα».

Όσον αφορά τις μέχρι τώρα ζημιές που έχει προκαλέσει η φωτιά, ο Βλάσης Τσιώτος είπε ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες», ενώ όπως συμπλήρωσε, «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί».

Κλειστά τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Σήμερα, 1η Οκτωβρίου τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, θα παραμείνουν κλειστά, μετά από απόφαση του Δήμου για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας.

 

 


Δημοσιεύτηκε ! 2024-10-01 07:29:12

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button