Ελλάδα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στο Ξυλόκαστρο – Τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες

Συνεχιζόταν το βράδυ της Δευτέρας η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων στην πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, όπου έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήρθαν αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες πήραν διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπα πυρκαγιάς, ωστόσο η κατάσταση σταθεροποιήθηκε το απόγευμα, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες.

Οπως ανέφεραν πηγές της Πολιτικής Προστασίας «η κατάσταση είναι σταθερή μετά τις αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν σήμερα και οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους έχουν αντιμετωπιστεί».

Κατά τις ίδιες πηγές οι δυνάμεις παρέμεναν ισχυρές κυρίως δυτικά προς Ευρωστίνα και παρά τη μείωση της έντασης των ανέμων βρίσκονταν σε εγρήγορση.

Στο σημείο επιχειρούσαν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος επιχειρούσαν 24 εναέρια μέσα, 12 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για τον συντονισμό τους.

Σημειώνεται πως δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν στη διάρκεια της μάχης με τις φλόγες. Ο ένας τραυματίας αντιμετώπισε ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Νωρίτερα, το 112 είχε αποστείλει διαδοχικά μηνύματα σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής λόγω της πυρκαγιάς. Ειδικότερα μηνύματα εστάλησαν τη Δευτέρα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη, Ανω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.

Το βράδυ της Δευτέρας η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους βρισκόταν σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, που αγνοούνταν από το βράδυ της Κυριακής στην ευρύτερη περιοχή των Ανω Πιτσών Κορινθίας.

Δήμαρχος Ξυλοκάστρου: «Η κατάσταση παραμένει τραγική»

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα» τόνιζε το απόγευμα ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχαν «πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής». «Εχουν δοθεί μάχες με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα» περιέγραψε ακόμη ο κ. Τσιώτος.

Οσον αφορά στην πρώτη εικόνα για τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά, ο δήμαρχος είπε πως «είναι λίγα σχετικά τα σπίτια που έχουν καεί» αλλά και ότι «υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες».

. . .




Δημοσιεύτηκε ! 2024-09-30 20:30:13

Δείτε και αυτό !
Close
Back to top button